Hungersnød i verdens yngste land: - Vi overlever ved at spise ukrudt

16x9
En lille dreng spiser den mad, som en nødhjælpsorganisation har leveret til byen Ngop i Sydsudan. Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / Scanpix Denmark

I Sydsudan får myrderierne af civilbefolkningen lov til at fortsætte. Verden gør ingenting. Der er hungersnød, og millioner er på flugt.

Det burde vælte ind med mad til Sydsudan lige nu, for der er hungersnød. Men det, der kommer mest af er – våben. Hvilket ikke er, hvad de har brug for. Det foregår lige nu, hvilket fremgår af en fortrolig FN-rapport, som det franske nyhedsbureau AFP har fået fingre i.

Det er præsident Salva Kiir, der er importøren. Våbnene er til hans hær, sikkerhedstyrker, militia-grupper og ”tilknyttede styrker”, som der står i rapporten. Kiir har travlt med at cementere sin magt og mindre travlt med at sørge for sit folk, som der bliver færre og færre af i takt med at de bliver slået ihjel eller flygter til nabolandene.

I centrum står to mænd

Vidner fortæller de mest hårrejsende historier om massevoldtægt af kvinder, børn, der bliver slået ihjel og om folk, der bliver henrettet på stedet, hvis de tilhører den ”forkerte” stamme. Og netop stammetilhørsforholdet er kernen i Sydsudans tragiske korte historie, efter at landet rev sig løs fra Sudan i 2011. I centrum står to mænd.

Præsident Kiir er fra Sydsudans største stamme, dinkaerne. Riek Machar, tidligere vicepræsident, tilhører den næststørste, nuerne. De har i mange år ligget i krig med hinanden, og siden 2013 har der været borgerkrig i landet. Nu advares der om, at det begynder at minde om et decideret folkedrab på nuerne.

Sydsudans præsident Salva Kiir. Han importerer våben i stedet for mad til sit hungersnødsramte folk.
Sydsudans præsident Salva Kiir. Han importerer våben i stedet for mad til sit hungersnødsramte folk. Foto: TIKSA NEGERI / Scanpix Denmark

Vi har tidligere her på  TV 2 skrevet om ”sprogtesten”. Når regeringssoldater er på jagt efter nuer, beordrer de dem til at sige noget. Hvis sproget afslører, at de tilhører nuer-stammen, bliver de henrettet på stedet. Det er stammekrig og etnisk udrensning. 

Syv ud af ti kvinder er voldtaget

Folk flygter, hvis de har mulighed for det. Halvanden million alene sidste år. Bl.a. til Uganda, hvor flygtningelejren Bidi Bidi er verdens næststørste med 270.000 sydsudanesere. 87 procent af dem er kvinder og børn. 36.000 børn er uden deres forældre. Apropos børn, så er tusindvis af børn tvunget til at være soldater på begge sider i krigen.

Mange kvinder fortæller om, hvordan de blev bundet til træer og massevoldtaget af soldater. Tal fra FN viser, at syv ud af ti kvinder i lejrene har været udsat for voldtægt. Ingen bliver straffet for det.

Et af de mange ofre for borgerkrigen i Sydsudan, en pige i flygtningelejren Bidi Bidi i Uganda. Mange er blevet voldtaget.
Et af de mange ofre for borgerkrigen i Sydsudan, en pige i flygtningelejren Bidi Bidi i Uganda. Mange er blevet voldtaget. Foto: JAMES AKENA / Scanpix Denmark

FN taler om, at begge sider i krigen helt bevidst går efter civile på baggrund af deres etnicitet. Begge parter er skyldige i drab, voldtægt, nedbrænding af landsbyer og plyndringer. Betingelserne for et regulært folkedrab er til stede, siger FN.

For dem, som det går ud over, ser det imidlertid ud til, at den virkelighed allerede er hverdag.

Den kenyanske avis the Daily Nation konkluderer i dag på baggrund af afsløringerne af Kiirs våbenimport: Når det drejer sig om perverterede prioriteter, så scorer regeringen i Sydsudan højt.

FN har før råbt op. Og denne gang går det som før: Sydsudans regering trækker på skuldrene, det samme gør regionen og verdenssamfundet.

Verden ser på, mens landet går i opløsning

Hvad gør omverden ved det? Kun lidt. Der er en FN-styrke, UNMISS, som sidste år fik styrket sit mandat. Samtidig blev det besluttet, at der skulle suppleres med en regional afrikansk styrke på 4000 mand. Men indtil videre er det lykkedes for præsident Kiir at forhindre styrken i at spille nogen rolle.

En udsultet og udmattet kvinder hviler på sin briks. Ikke nok med at der er krig, der er også hungersnød – mest på grund af krigen.
En udsultet og udmattet kvinder hviler på sin briks. Ikke nok med at der er krig, der er også hungersnød – mest på grund af krigen. Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / Scanpix Denmark

Den fire år lange borgerkrig har lagt Sydsudans økonomi i ruiner. Egentlig skulle landet sagtens kunne brødføde sig selv, men krigen har ødelagt landbruget,  bønderne er flygtet. Der er ikke produceret mad af betydning i fire år. Inflationen er på 800 procent, kun få har råd til mad. Og nu er der hungersnød oveni.

- Vi overlever ved at spise ukrudt og planter, der vokser i floden, fortæller en til FN’s fødevareprogram, WFP.

Nødhjælpsarbejde er besværligt – og farligt. Egentlig vil Præsident Kiir helst have NGO’erne ud af landet. Regeringen har netop besluttet, at det skal koste 10.000 dollars for en udlænding at få en arbejdstilladelse.