Chuck Berry er død

Den amerikanske rock'n'roll-legende Chuck Berry er død.

Den amerikanske sanger og guitarist Chuck Berry er død i sit hjem i delstaten Missouri. Han blev 90 år.

Det skriver flere amerikanske medier.

Ifølge Mirror var det politiet i St Charles County i Missouri, der kunne bekræfte, at Chuck Berry var fundet livløs i sit hjem.

Han er kendt for sine store hits, der blandt andet rummer "Memphis, Tennessee" og "Johnny B. Goode", som er kendt fra den amerikanske science fiction-film "Tilbage til fremtiden".

I kultfilmen rejser hovedpersonen Marty tilbage til år 1955. Med en elektrisk guitar og rock-attitude spiller den unge fyr fra fremtiden musiknummeret "Johnny B. Goode" - og da han ser det måbende publikum, som bestemt ikke er vant til rock, udbryder han:

- Jeg tror ikke, I er klar til det endnu, men jeres børn vil elske det!

Chuck Berry ved en koncert i 2007.
Chuck Berry ved en koncert i 2007. Foto: PETER KLAUNZER / Scanpix Denmark

Rock'n'roll-legende

Charles Edward Anderson "Chuck Berry" er født den 18. oktober 1926 og var blandt de første musikere, der blev inkluderet i Rock and Roll Hall of Fame. Hans attitude og musikalske vovemod var med til at starte rock'n'roll-genren.

Chuck Berry har flere gange spillet i Danmark. 

Da blues mistede sin uskyld

Han startede sin karriere i sin tidlige ungdom, og det er ikke for ingenting, at han bliver kaldt rockens far. Mange af de genretræk, som man forbinder med rock'n'roll, kan spores direkte tilbage til Chuck Berry.

Guitarsoloer, frækt og konfronterende sprog, voldsomme bevægelser.

I det hele taget opstod den kompromisløse attitude, som kendetegnede rock, i Chuck Berrys storhedstid i midten af 1950'ernes USA.  

Ligesom Elvis Presley, som også forundrede og forargede i 50'erne, havde Chuck Berry sin signatur-bevægelse - duck walk - andegang, hvor han gik i knæ og spankulerede hen over gulvet som en and.  

En mand på kanten 

Chuck Berrys store musikalske talent er gennem hans karriere flere gange blevet tilsmudset af hans liv udenfor scenen. 

I 50'erne og 60'erne betalte han store kautionssummer for at slippe for fængselsstraf for blandt andet røveri, besiddelse af marihuana og en omfangsrig sag, hvor han var anklaget for at have filmet hundredevis af kvinders toiletbesøg. Fra 1959 til 1962 sad han i fængsel for at have haft samleje med en mindreårig.  

Men på trods af de mange skandaler var hans musik uhyre populær, og han har modtaget adskillige hædringer for sin indflydelse på rockmusikken.

Blandt andet har han i flere år været med på musikmagasinet Rolling Stones liste over de bedste rock-musikere nogensinde. Her deler han spalteplads med navne som Bob Dylan, Beatles, Elvis Presley og Michael Jackson.

Præcisering: Vi skrev i en tidligere version, at Chuck Berry tilbage i i 2007 spillede en koncert i Amager Bio i Danmark.Det er stadig korrekt. Men  Chuck Berry har også besøgt Danmark ved flere andre lejligheder. Eksempelvis i København i 1976. På Midtfyn i 1987, Odense i 2007 og I Randers 2014