BLOG: Verden står overfor den værste humanitære krise siden 1945

BLOG: 20 millioner mennesker er på vej ind i hungersnøden. Allerede i år vil 1,4 millioner børn dø, hvis ikke der gøres noget nu

Det var særdeles nedslående efterretninger, som FNs sikkerhedsråd fik i går af Stephen O’Brien, der er FNs humanitære chef.

- Verden står overfor den værste humanitære krise siden 2. Verdenskrig, sagde O’Brien, mens han samtidig appellerede på det kraftigste til at gøre noget for at undgå katastrofen.

Det drejer sig om landene Sydsudan, Somalia, Nigeria og Yemen. Det er ikke før sket, at en hungersnød har spredt sig over så mange lande på én gang. Ikke færre end 20 millioner mennesker er truet.

- Vi befinder os i et kritisk tidspunkt i historien. Allerede her i begyndelsen af året står vi overfor den største humanitære krise siden FN blev dannet, fortalte O’Brien i Sikkerhedsrådet, der også fik at vide, at 1,4 millioner børn risikerer at dø af sult i år.

Katastrofen er menneskeskabt

Uden en kollektiv og koordineret indsats vil folk begynde at dø og blive syge, lyder det fra FN. Men faktisk er folk begyndt at dø.

Også her i Kenya, hvor jeg befinder mig. Landet er ikke på FNs liste men grænser op til to af dem, Sydsudan og Somalia. Det nordlige Kenya er erklæret for katastrofeområde. Husdyrene dør for øjnene af bønderne, og mange er tvunget til at spise kadavere.

Det sørgelige er, at det ikke engang er den udeblevne regn, der er den største årsag til situationen. Katastrofen er menneskeskabt p.g.a. krig og konflikter.

Fejlslagne stater, der ikke kan brødføde folk

Hvis vi tager Sydsudan, så har der været krig siden 2013. Millioner er på flugt, tusinder slået ihjel – og markerne ligger uopdyrkede hen. Noget af den nødhjælp, der bliver sendt dertil, bliver opsnappet af regeringen og brugt som et middel i krigen.

Somalia er fejlslagen stat med masser af konflikter, og forleden så jeg en anerkendt kommentator i den kenyanske avis The Daily Nation, at enhver stat, der ikke kan brødføde sig egen befolkning, er en fejlslagen stat. Tag den Kenya og Nigeria! To rige lande, der ikke kan finde ud af at mætte sin egen befolkning.

I Nigeria er situationens alvor ved at gå op for myndighederne i takt med, at det lykkes at trænge terrorgruppen Boko Haram mere og mere i defensiven. Mange af dem, der ikke er flygtet (eller slået ihjel) lever i hungersnødsagtige forhold.

Skruen uden ende

Det værste er, at disse menneskeskabte katastrofer næsten er skruen uden ende. Folks modstandskraft forsvinder, fremskridt bliver til det modsatte, udviklingen sat i stå og mange vil blive nødt til at bryde op fra deres hjemstavn og skabe mere ustabilitet og kaos. Sådan lyder Stephen O’Brien konklusion.

O’Brien bad i går FN om at hive 4,4 milliarder dollars op af lommerne. Og det skal være nu. Men der er alt for mange eksempler på lande, der tidligere har lovet og lovet men aldrig leveret.

De tyve millioner, der står overfor katastrofen, fordeler sig således.

Yemen: 14, 1 millioner

Somalia: 2,9 millioner

Sydsudan: 4,9 millioner

Nigeria: 1,8 millioner