Iransk tv censurerer Oscar-uddeling: Dækkede skuespillerindes hud med mørke klatter

16x9
Charlize Theron var ved årets Oscar-show udsat for censurering på iransk TV. Foto: Scanpix

Den sydafrikanske skuespillerinde Charlize Theron havde pludselig fået mere 'tøj' på, da hun tonede frem på skærmen i Iran fra den store prisfest.

Prisen for bedste udenlandske film ved årets Oscar-uddeling gik til den iranske film "The Salesman" af instruktøren Asghar Farhadi.

Nyheden om triumfen blev glædeligt rapporteret hjemme i Iran - dog med nogle få ændringer.

Dækningen fra The Iranian Labor News Agency indeholdt nemlig censur af flere af de involverede i prisoverrækkelsen, skriver engelske The Guardian. 

Charlize Theron, der præsenterede prisen, og modtageren, Anousheh Ansari, var blevet sløret de steder, hvor deres kjoler viste bar hud.

Kjolen fra Christian Dior, som Charlize Theron bar ved Oscar-showet, havde pludselig fået lange ærmer, men de tilføjelser passede ikke perfekt sammen med skuespillerindens bevægelser, som det kan ses i videoen herunder.

The Oscar Award For Best Censorship

LE FRANÇAIS SUIT... بهترین جایزه ی سانسور می رسد به تیم فتوشاپ خبرگزاری ایلنا و سانسور کنندگان همیشه در صحنه ای که برای جلوگیری از ایمان متزلزل شان دست شان همیشه در گریبان زن است تا پوشیده و پنهانش کنند. The Oscar for the best censorship goes to the Islamic Republic’s Photoshop team! As the ILNA news outlet from within Iran covered the awards ceremony for the #Oscar, and Asgar Farhadi’s message of standing up for oppressed people, they also put a black paint on Charlize Theron and Anousheh Ansari to cover up their arms and shoulders, leaving only their heads visible. Another typical example of the Islamic Republic’s fear of naked arms of Iranian women. It is shameful indeed, but that is how the Iranian media outlets based within the country have been covering such events for years. At a time when Farhadi chooses an astronaut and NASA scientist to prove a point about human rights not having ‘borders,’ the Islamic Republic of Iran does the complete opposite by using Farhadi’s wonderful Oscars statement for their own propaganda while blind to the meaning of his point,” Alinejad said. This is the Islamic Republic of Iran which forces girls as young as age seven to be covered up. While many of us, including Americans, are expressing our opposition to Trump’s Muslim ban, we also have to be louder and clearer about our condemnation of Islamic Republic of Iran’s ban on women who can’t enter Iran without hijab. Women from all religions and cultures, many of whom are flogged and imprisoned inside Iran for not wearing ‘proper hijab.' En français / In French: ----- #IRAN #LIBERTE #FURTIVE #FEMININE L'Oscar de la censure est attribué à l'équipe Photoshop de la république islamique L'article de l'agence de presse ILNA, basée en Iran, couvre la cérémonie des #Oscars et rend compte du message d'Asgar Farhadi en faveur des opprimés, néanmoins ils couvrent aussi de noir MMes Charlize Theron et Anousheh Ansari pour masquer leurs bras et leurs épaules, ne laissant de visible que leurs têtes. C'est un autre exemple typique de la peur de la république islamique des bras nus des iraniennes. C'est pitoyable mais c'est ainsi que les articles de la presse d'Iran couvrent depuis des années ce genre d'événement. Mme Alinejad déclare que "au moment où M. Farhadi choisit une astronaute et des scientifiques de la NASA pour démontrer aux Oscars que les droits humains ne connaissent aucune frontière, la république islamique d'Iran fait exactement l'inverse en détournant ses superbes propos au profit de sa propre propagande, se montrant ainsi parfaitement sourde à leur signification réelle." C'est cette république islamique d'Iran qui force les fillettes à se voiler dès leurs sept ans. Alors que beaucoup d'entre nous, américains inclus, manifestent leur opposition à l'interdiction de M. Trump à l'encontre des musulmans, on doit aussi se faire entendre encore plus fort dans notre condamnation de l'interdiction que fait la république islamique d'Iran aux femmes d'entrer dans le pays sans hijab. En Iran, beaucoup de femmes, de toutes religions et de toutes cultures, sont fouettées et incarcérées pour ne pas avoir porté un "hijab correct". #SeeYouInIranWithoutHijab #MyStealthyFreedom

Posted by ‎My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران‎ on Monday, February 27, 2017

Efterfølgende er hele Charlize Therons torso dækket af en mere generel sløring. 

Første iraner i rummet

Asghar Farhadi, der står bag ”The Salesman”, var ikke selv til stede ved Oscar-showet for at modtage prisen.

Han havde valgt at boykotte uddelingen, som følge af det indrejseforbud den amerikanske præsident Donald Trump har forsøgt at indføre fra en række mellemøstlige lande - heriblandt Iran.

Anousheh Ansari uden censur ved Oscar-showet.
Anousheh Ansari uden censur ved Oscar-showet. Foto: Scanpix

Derfor var Anousheh Ansari på scenen og modtage prisen på hans vegne. Ansari blev i 2006 den første iraner i rummet, da hun som turist besøgte den internationale rumstation. 

Anousheh Ansari blev ligeledes censureret af iransk tv, da hendes kjole viste bar hud ved brystregionen.

Kvinder risikerer fængsling

Klippet af prisoverrækkelsen er blevet delt på Facebook af organisationen 'My Stealthy Freedom'. 

De arbejder for at skabe opmærksomhed på iranske love, der tillader pisk og fængsling af kvinder, som ikke bærer deres hijab korrekt.

- Endnu et typisk eksempel på den islamiske republiks frygt for at vise bare arme på iranske kvinder. Det er skammeligt, men sådan har de iranske medier dækket disse begivenheder i årevis, skriver organisationens grundlægger, Masih Alinejad.