Robert Mugabe er netop blevet 93: Han provokerer stadig med sin knivskarpe tunge

Zimbabwes præsident fejrer sin fødselsdag denne weekend. Vi ser tilbage på nogle af hans mest kendte citater.

Festen kostede millioner af dollars – som sædvanlig. I et land, der er kørt så meget i sænk, at det næsten er latterligt. Forargelsen var stor – som sædvanlig.

Men de slipper ikke for ham, for han er limet til taburetten og har i øvrigt bebudet, at han stiller op til næste præsidentvalg. Frihedshelt eller diktator? Døm selv – han er nok begge dele. Først var han det ene, så blev han desværre det andet.

Her skal vi se lidt på hans uomtvistelige evner til at sige noget skarpt. Mange – især vestlige ledere – frygter hans lynhurtige hjerne (han har otte universitetsgrader) og hans evner til at pille glorien af selv de mest selvretfærdige, så de sidder afpillet tilbage.

Robert Mugabe sammen med konen, Grace, til den traditionelle fødselsdagskage. Hun skal måske afløse ham, men den 93-årige har ingen planer om at træde tilbage.
Robert Mugabe sammen med konen, Grace, til den traditionelle fødselsdagskage. Hun skal måske afløse ham, men den 93-årige har ingen planer om at træde tilbage. Foto: AARON UFUMELI / Scanpix Denmark

Det kan Tony Blair tale med om. Han fik flere drag over nakken som repræsentant for den gamle kolonimagt. Thatcher havde han mere respekt for.

Obama fik et rap over fingrene, da en række afrikanske ledere mødte ham i Sydafrika. Obama ævlede løs og belærte dem om vigtigheden af ytringsfrihed. Mugabe, der havde siddet og blundet under formaningerne, rettede sig op og sagde: - Hvad med Edward Snowden? (Den amerikanske whistleblower, der flygtede fra USA af frygt for en langvarig fængselsdom).

Her er ti citater fra Robert Mugabe – i tilfældig orden:

1: Hvis man er grim, så er man grim. Lad være med at tale om indre skønhed, for mænd går ikke rundt med et røntgenapparat, der kan få øje på den indre skønhed.

2: Når du kysser en pige fra et andet land, så gør dig umage, for du repræsenterer hele vores land.

3: Det er ikke muligt, at kvinder kan være ligeværdige med mænd.

4: Hvis Obama vil have, at jeg skal tillade, at homoseksuelle skal kunne gifte sig, så må han komme her og gifte sig med mig først.

5: Lad være med at slås om piger! Vores land er fyldt med smukke piger. Hvis du ikke kan finde en, så kom til Mugabe og få hjælp.

6: Jeg er vores tids Hitler. Denne her Hitler har kun ét mål, retfærdighed for hans folk, anerkendelse af hans folks uafhængighed og deres ret til landets ressourcer. Hvis det er at være Hitler, så lad mig være Hitler ti gange. Det er det, vi står for.

7: Den eneste hvide mand, du kan stole på, er en død hvid mand.

8: Jeg har været død mange gange. Jeg har faktisk slået Jesus Kristus, for han døde kun én gang.

9: Kun Gud, som udnævnte mig, kan fjerne mig

10: Vi har ikke noget imod sanktioner, der forbyder os at tage til Europa. Vi er ikke europæere.