Mammut-lignende dyr kan blive en realitet om få år

16x9
Den uldne mammut uddøde for over 4.000 år siden. Eksemplaret her er en model på Royal BC Museum i Canada. Foto: TV 2

Forskere ved Harvard University er tæt på at kunne skabe et foster som ligner en uddød mammut. Det sker med hjælp fra indiske elefanter.

For cirka 4.000 år siden forsvandt den sidste levende mammut fra Jordens overflade, men nu er videnskabsfolk på kanten af at kunne bringe en genmodificeret udgave til live igen, skriver The Guardian.

Vi håber at gennemføre hele proceduren uden for kroppen.

George Church, professor, Harvard University.

Det er forskere på Harvard University, som mener, at de om et par år kan skabe et mammut-foster med hjælp fra den nyeste genteknologi.

Nyheden kom fra forskernes chef, professor George Church under en konference hos den internationale forskningsorganisation American Association for the Advancement of Science.

Organisationen, der blandt andet udgiver det anerkendte videnskabelige magasin Science, holder i disse dage konference i Boston.

Og det var her George Church kunne fortælle, at hans forskerhold har planer om at splejse dna med dna fra en indisk elefant og skabe et nyt dyr.

- Vores mål er at skabe en hybrid mellem et elefant- og et mammutfoster. (...) Det vil blive en slags elefant med mammuttræk. Vi er der ikke endnu, men det kan ske i løbet af få år, sagde han under et oplæg på konferencen.

Resterne af en mammutunge, fundet frossen i tundraen. Det er lykkedes at skaffe nok dna fra de frosne dyr til at skabe et nyt væsen.
Resterne af en mammutunge, fundet frossen i tundraen. Det er lykkedes at skaffe nok dna fra de frosne dyr til at skabe et nyt væsen. Foto: TYRONE SIU / Scanpix Denmark

Dyret, der af nogle kaldes en mammufant, vil have nogle af elefantens træk, men den vil også have små ører, et fedtlag under huden, lang pels og et kredsløb som gør dyret i stand til at klare sig i et koldt klima.

Det er dna fra døde mammutter, som er fundet i frossen tilstand flere steder i den arktiske tundra, der giver mammufanten de karakteristiske træk fra dens forfædre.

Forskerne bruger et gensplejsningsværktøj ved navn Crispr til at udføre opgaven.

Ind til nu er det lykkedes videnskabsfolkene at skabe enkelte celler, og næste skridt på vejen er at skabe et helt foster.

Fosteret skabes i laboratoriet

George Church siger dog, at der vil gå flere år, før forskerne vil forsøge at skabe et levedygtigt eksemplar.

- Vi arbejder på, hvordan vi skal evaluere resultatet af alle ændringerne, og vi forsøger grundlæggende at skabe gode forhold for forsterskabelse i laboratoriet, siger han.

Siden projektet begyndte i 2015 har forskerne skruet op for antallet af de ændringer, de foretager i dna fra indiske elefanter.

Flere og flere elefant-gener er blevet splejset med mammut-gener.

- Vi kender allerede til de gener som har at gøre med små ører, fedt under huden, hår og blod, men der er flere andre, der kan vælges til, siger han.

Men ikke nok med det.

Forskerne ved Harvard har også planer om at dyrke mammufantfosteret i en kunstig livmoder i stedet for at benytte en levende elefant som rugemor.

Teknologien til dette er ikke helt på plads endnu, men George Church forventer, at det kommer til at ske på den anden side af år 2020.

- Vi håber at gennemføre hele proceduren ex-vivo (uden for kroppen), siger han.

Hans team har allerede haft succes med at lade et musefoster gro i en kunstig livmoder.

Årsagen til, at forskerne vil gennemføre deres forsøg i en kunstig livmoder er, at de ikke vil bruge voksne elefanter som forsøgsdyr.

Hvordan vil verden tage imod mammufanten?

Ifølge forskerne ved Harvard kan deres forsøg måske endda være med til at sikre den indiske elefants overlevelse, hvis der skabes en ny art, som bevarer flere af den truede dyrearts gener.

Der bruges kun dna fra indiske elefanter i forsøget, fordi mammutten er mere i familie med den indiske elefant end med den afrikanske.

Imidlertid rejser det en række etiske spørgsmål, hvis det lykkes forskerne at skabe en mammufant.

Matthew Cobb, der er zoologi-professor ved University of Manchester, siger til The Guardian:

- Den foreslåede 'aflysning' af udryddelsen af mammutten rejser massive etiske spørgsmål. Mammutten var ikke bare et sæt gener, den var et socialt dyr ligesom den asiatiske elefant. Hvad vil der ske, hvis en elefant-mammut hybrid bliver født? Hvordan vil den blive modtaget af elefanterne?

Manden bag mammufant-projektet, George Church, mener imidlertid, at den nye art kan få en positiv effekt på den globale opvarmning.

- De kan forhindre tundraen i at tø, fordi de slår huller i sneen, så kold luft kan komme ned. (...) Om sommeren slår de træer ned og hjælper græsset med at gro, siger han.

Mammut
VS
Indisk elefant
Skulderhøjde i meter:
3,50
2,75
Vægt i ton:
6
4
Stødtænder længde i meter
3
2
Længde i meter inklusiv stødtænder:
8
6,50