Orwells '1984' får pludselig succes efter Trumps tiltrædelse

16x9
Salget af George Orwells '1984' er stigende.. Foto: Gyldendal

Udtalelser fra Donald Trumps rådgiver har givet ny vind i sejlene til gammel bogklassiker.

George Orwells klassiker '1984', som handler om en dystopisk fremtid, hvor kritiske røster bliver undertrykt under et totalitært regime, har fået sin anden ungdom efter Donald Trump er tiltrådt som præsident i USA.

Salget af bogen er steget så meget, at den igen ligger på toppen af Amazons bestsellerliste i USA. På grund af den pludselige popularitet har forlaget Penguin USA bestilt 75.000 nye eksemplarer af bogen bare i denne uge, skriver The New York Times.

Siden sidste fredag er antallet af solgte bøger øget med 9,500 procent. Populariteten steg pludseligt efter søndagens interview med Trumps rådgiver Kellyanne Conway, hvor hun forsvarede de udtalelser Det Hvide Hus' pressetalsmand, Sean Spicer, kom med om, at Trump var den præsident, der havde haft flest publikummer til sin indsættelse.

Siden oktober har forlaget Gyldendal noteret en stigning i salget af bogen på dansk. I december blev der solgt tre gange så mange udgaver som i november, hvor Trump blev valgt som præsident, og i januar er salget stadig pænt stigende, oplyser boghandelchef Mette Pedersen til TV 2.

saxo.com’s bestsellerliste har den danske udgave sneget sig ind som nummer 15.

Brugte vending som minder om '1984'

I sit interview brugte Kellyanne Conway en vending, som mange mener har ligheder med den dystopiske verden, der bliver beskrevet i '1984'.

Da Conway blev spurgt til, hvorfor Sean Spicer havde sagt noget, der var beviseligt falsk, svarede hun: 'lad være med at være så dramatisk. Spicer gav 'alternative fakta''.

I Orwells bog optræder ordet 'newspeak' som refererer til et sprog, hvor al selvstændig tanke eller 'uortodokse' politiske ideer er blevet eliminerede.

Efter interviewet begyndte folk hurtigt at spekulere i en sammenhæng mellem Trumps rådgivers udtalelser og Orwells sprog.

- Og så fik den nye interesse i bogen ligesom sit eget liv, siger Craig Burke fra forlaget Penguin USA.