Trump talte om tilskuer-rekord - billeder viser en anden virkelighed

16x9
National Mall da Donald Trump blev taget i ed i 2017 (tv.) sammenlignet med Barack Obama i 2009 (th.) Foto: Staff / Scanpix

Donald Trump pralede med rekordmange tilskuere til sin indsættelse, men et billede fortæller en anden historie.

- Vi kommer til at have et utroligt, måske rekordstort fremmøde.

Det sagde Donald Trump til New York Times for knap tre uger siden.

- Alle kjolebutikkerne har udsolgt i Washington.

Men sammenligner man med 2009, hvor Barack Obama blev taget i ed, viser billeder fra Trumps store dag, at han efter alt at dømme langt fra satte rekorder.

Knap nok det halve

Der er ingen officielle tal for, hvor mange der mødte op fredag.

Men da Barack Obama i januar 2009 skrev historie og blev taget i ed som USA's første sorte præsident, strømmede 1,8 millioner mennesker til ifølge CNN og stod tæt sammen i den langtstrakte park National Mall for at se med.

Den samme park var omtrent halvt fyldt fredag, og man kan fredag se mange bare pletter af hvid plastic, hvor der i 2009 stod mennesker og var vidne til historieskrivningen.

Begge billeder er taget ved middagstid, skriver NRP

Metroen var pakket 

Et andet parameter, der tages i brug for at afgøre, hvor mange der omtrent møder frem til ceremonien, er antallet af rejser foretaget i Washingtons metro.

Fredag formiddag klokken 11.00 havde metroen lagt togvogne til 193.000 rejser. I 2009 var det tal 513.000 rejser. Og selv ved George W. Bushs anden indsættelse i 2005 havde 197.000 rejst med metroen, skriver CNN.