Trump tordner videre på Twitter: - Lever vi i Nazi-Tyskland?

16x9
Donald Trump raser på Twitter mod de amerikanske efterretningstjenester. Foto: MIKE SEGAR / Scanpix Denmark

Forholdet mellem de amerikanske efterretningstjenester og Donald Trump når nyt lavpunkt. Nu drager Trump paralleller til Nazi-Tyskland.

Forholdet mellem USA's kommende præsident, Donald Trump, og landets efterretsningstjenester er de seneste uger gået fra skidt til værre. Og for kort tid siden gjorde byggemagnaten sit til, at forholdet ikke peger mod forbrødring. 

På sin foretrukne kommunkationsplatform - det sociale medier Twitter - langer den kommende præsident på ny ud efter spiontjenesterne og anklager dem for at have tilladt at fortroligt materiale er blevet lækket til offentligheden.

- Efterretningstjenester burde aldrig have tilladt, at disse falske nyheder blev 'lækket' til offentligheden. Et sidste skud mod mig. Lever vi i Nazi-Tyskland? skriver Donald Trump på Twitter. 

Tweetet kommer, få timer før Donald Trump vil holde sit første pressemøde, siden valget om præsidentembedet. Dermed er der lagt op til yderligere dramatik. 

Samtidig kommer vredesudbruddet, efter flere amerikanske medier det senste døgn har beskrevet, at de amerikanske efterretningstjenester har informeret både præsident Barack Obama og Donald Trump om, at der i efterretningskredse går rygter om, at Rusland skulle ligge inde med kompromitterende oplysninger om Trump.

Påstanden fremgår af et hemmeligstemplet dokument på to sider, som Obama og Trump fik forelagt under en briefing med efterretningschefer i sidste uge.

Det vides ikke, hvilke oplysninger der er tale om, ud over at de ifølge CNN er "personlige og finansielle". Mediet Buzzfeed.com skriver videre, at oplysningerne er af seksuelle og økonomiske karakterer og henviser til et 35 siders dokument, hvis ægthed på ingen måde er bekræftet, og som Buzzfeed har publiceret på sin hjemmeside. 

Den kommende vicepræsident, Mike Pence har lovet, at den kommende administration hurtigt vil bekæmpe eventuelle cyberangreb.
Den kommende vicepræsident, Mike Pence har lovet, at den kommende administration hurtigt vil bekæmpe eventuelle cyberangreb. Foto: John Taggart / POOL / Scanpix Denmark

Ifølge påstandene i det to siders dokument, som altså ikke er bekræftet, omhandler oplysningerne blandt andet beskrivelser af Trumps seksuelle aktiviteter under forretningsrejser. Det er angiveligt dette dokument, Trump og Obama er blevet briefet om.

Allerede i august skulle det føderale politi, FBI, have fået kendskab til påstanden, men det er først nu, at oplysningerne bliver vurderet til at være troværdige.

Det sker angiveligt efter et baggrundstjek af en tidligere britisk efterretningsagent. Agenten skulle have hørt rygterne fra flere af sine kilder i Europa.

De amerikanske efterretningstjenester har tjekket eksagentens netværk af kilder. Derfor mener de nu at kunne stole på informationerne ifølge CNN.

FBI er i gang med at efterforske troværdigheden af påstandene om Trump, der hovedsageligt bygger på oplysninger fra russiske kilder.

Præsident Vladimir Putin forsøgte at hjælpe Trump.

Fra tidligere hemmeligstemplet rapport

Onsdag formiddag betegner den russiske regering dokumenterne som frit opfundne og et forsøg på at skade forbindelserne mellem Rusland og USA, skriver Reuters.

Donald Trump har specielt siden valgnatten haft et særdeles anstrengt forhold til landets efterretningstjenester, efter sidstnævnte har frigivet en tidligere hemmeligstemplet rapport om Ruslands hackerangreb mod USA under præsidentvalget. 

- Præsident Vladimir Putin forsøgte at hjælpe Trump, hedder det i rapporten, som dog fastslår, at der blev foretaget hackerangreb mod både Demokraterne og mod Det Republikanske Partis Nationale Komité.

- Vi vurderer med stor overbevisning, at de russiske efterretningstjenester GRU og FSB lækkede materiale, som de fik fra Demokraternes Nationale Komité.

Den kommende præsident har efterfølgende langet voldsom ud på Twitter og sået tvivl om efterretningstjenesternes ageren og russisk indblanding.

Samtidig har den kommende vicepræsident, Mike Pence, lovet, at den kommende administration vil bekæmpe cyberangreb hurtigt. 

- Den kommende præsident har gjort det meget klart, at vi vil tage aggressive metoder i brug i vores administrations første dage for at bekæmpe cyberangreb og beskytte det amerikanske folk mod den slags indtrængen i fremtiden, siger han.