Rørt Obama takkede Michelle - og så brød jublen ud

De seneste otte års førstedame fik en særlig tak under mandens farveltale.

Der vil være masser af ting, man kan huske den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, for, når han næste fredag overdrager Det Hvide Hus til sin efterfølger. 

En af dem er hans hustru, Michelle Obama, som blev en særligt elsket og markant førstedame. Og det gik ikke upåagtet hen i præsidentens sidste tale. 

- Michelle LeVaughn Robinson (Michelle Obamas pigenavn, red.), pigen fra den sydlige del af byen, sagde Obama henvendt til sin hustru - og under stor stor jubel fra salen. 

- I de seneste 25 år har du ikke bare været min kone og mor til mine børn. Du har været min bedste ven, fastslog han, hvilket fik Michelle Obama til at se ned og datteren Malia til at tørre tårer væk. 

En rolle, hun ikke havde bedt om

Natten til onsdag, dansk tid, holdt præsident Obama sin afskedstale i hjembyen Chicago, hvor han også holdt sin tiltrædelsestale tilbage i november 2008. 

Til stede i salen var naturligvis Michelle Obama, parrets ældste datter, 18-årige Malia, og Obamas svigermor, Marian Robinson. Nogle af dem, der ved, hvad det har kostet at være præsidentens bagland.

- Du påtog dig en rolle, du ikke havde bedt om, sagde Barack Obama til sin hustru.

- Og du gjorde den til din egen. Med ynde, med mod og med stil og godt humør.

Publikum i konferencecentret McCormick Place brød ud i massive klapsalver, og en berørte afgående præsident måtte tørre tårer væk med et lommetørklæde og lige samle sig, før han kunne fortsætte: 

- Du gjorde Det Hvide Hus til et sted, der tilhører alle. 

Mest stolt af at være døtrenes far

Obama sendte også varme ord til døtrene Malia og Sasha, der var små piger på syv og 10 år, da de flyttede ind i Det Hvide Hus og offentlighedens søgelys. 

- Under de mærkeligste omstændigheder er I blevet to fantastiske unge kvinder. Kloge og smukke, men vigtigst af alt venlige, hensynsfulde og fulde af lidenskab. I har båret byrden af at være i søgelyset så let, sagde han. 

- Af alt jeg har gjort i mit liv, så er jeg mest stolt af at være jeres far. 

Michelle og Malia Obama sad flankeret af vicepræsident Joe Biden og hans hustru under præsident Obamas sidste tale.
Michelle og Malia Obama sad flankeret af vicepræsident Joe Biden og hans hustru under præsident Obamas sidste tale. Foto: NICHOLAS KAMM / Scanpix Denmark

Michelle (52) og Barack Obama (53) blev gift i 1992. Sammen har de døtrene Malia og Sasha, der er henholdsvis 18 og 15 år. 

Michelle Obama er uddannet advokat fra Princeton University og Harvard Law School. Hun er blevet udrådt til en ikonisk førstedame, der blandt andet har markeret sig ved at tale om kvinders rettigheder, fattigdom og sundhed. 

Du kan se hele talen her: 

Natten til onsdag dansk tid talte Barack Obama for sidste gang offentligt som USA's præsident - se og hør hele talen.