Nu koster en liter benzin 5,90 kr og folk slår hinanden ihjel ved tanken

I Mexico er der uroligheder, fordi benzinpriserne er steget med en krone. Supermarkeder bliver plyndret, veje bliver spærret og folk bliver skudt.

Den 31. december 2016 kostede en liter benzin i Mexico 4,92 kroner, men da nytåret rullede hen over landet, ændrede prisen sig dramatisk. Pludselig steg prisen en krone per liter, og nu er mexicanerne bogstavelig talt i oprør.

Som præsident er det mit job at træffe vanskelige beslutninger

Peña Nieto, præsident, Mexico

Prisstigninger på brændstof har mexicanerne nemlig ikke været vant til, så der er udbrudt uroligheder flere steder i landet. Ind til videre har optøjerne kostet fire mennesker livet, mens 300 butikker er blevet plyndret og 700 mennesker er blevet arresteret. Det oplyser nyhedsbureauet AP.

Et af de steder, hvor det er gået hedt til, er i Mexico City, hvor en politibetjent blev dræbt, da han forsøgte at forhindre folk i at plyndre en benzintank.

Kunstigt billig benzin

Mexicanerne er vrede over, at myndighederne er holdt op med at regulere priserne på benzin, så priserne steg en krone hen over weekenden.

Bilister, motorcyklister, knallertkørere og andre motoriserede mexicanere har været vant til billigt brændstof, fordi staten har holdt priserne kunstigt nede, men det er slut nu.

- Jeg ved, at det er en svær ændring at lade benzinprisen stige til det internationale prisniveau, men som præsident er det mit job at træffe vanskelige beslutninger nu, for at undgå værre konsekvenser i fremtiden, siger landets præsident Peña Nieto ifølge AP.

Olierørledningen her er brudt i brand under et plyndringsforsøg i byen Ixtlahuaca.
Olierørledningen her er brudt i brand under et plyndringsforsøg i byen Ixtlahuaca. Foto: MARIO VAZQUEZ DE LA TORRE / Scanpix Denmark
En benzintank plyndres i delstaten Veracruz.
En benzintank plyndres i delstaten Veracruz. Foto: Polfoto
En politibetjent fotograferer et dødsoffer i forbindelse med plyndringerne.
En politibetjent fotograferer et dødsoffer i forbindelse med plyndringerne. Foto: Polfoto

- Ved at holde benzinprisen på et kunstigt lavt niveau, ville vi tage penge fra de fattigste mexicanere og give til dem, som har mest, siger præsidenten som argument for at lade priserne stige.

De, som bliver umiddelbart bliver hårdest ramt af prisstigningerne, er imidlertid landets lastbil- og taxichauffører. Men et meget stort antal almindelige mexicanere er også vrede.

Gaver til børnene bliver plyndret 

Vreden over prisstigningen affødt et sandt amokløb mod mexicanske butikker op til Helligtrekonger, som er lige så stor en højtid i Mexico, som juleaften er herhjemme.

Vrede mexicanere stormer et indkøbscenter i byen Veracruz.
Vrede mexicanere stormer et indkøbscenter i byen Veracruz. Foto: Scanpix Denmark
Politiet forsøger at ophæve en blokade, som vrede lastbilchauffører står bag. De er hårdt ramt af prisstigningerne.
Politiet forsøger at ophæve en blokade, som vrede lastbilchauffører står bag. De er hårdt ramt af prisstigningerne. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark
Demonstranter vælter en bil  uden for en regeringsbygning i delstaten Monterey. Der blev rapporteret om skudvekslinger ved urolighederne.
Demonstranter vælter en bil uden for en regeringsbygning i delstaten Monterey. Der blev rapporteret om skudvekslinger ved urolighederne. Foto: JULIO CESAR AGUILAR / Scanpix Denmark

Butikkerne er blevet plyndret for alt fra fladskærmsfjernsyn til legetøjsbiler, og der har været indsat et stort antal betjente mod uromagerne.

Politiet har dog også deltaget i plyndringerne, blandt andet er fire betjente blevet fyret fordi de blev filmet af overvågningskameraer mens de var i færd med at fylde deres patruljevogne med tyvekoster.