Vildt fund: Troede først ravklump gemte på en plante - sandheden var en helt anden

En lille ravklump gemmer på en stor historie: En velbevaret dinosaur-hale giver helt ny viden om de forhistoriske væsner.

Et tilfældigt fund af en lille ravklump på et marked i Myanmar har kastet nyt lys over en 99 millioner år gammel dinosaur. Det skriver CNN. 

Oplysninger er offentliggjort i den videnskabelig tidsskrift Current Biology, her fortæller den kinesiske palæontolog Xing Lida, hvordan han opdagede ravklumpen på et ravmarked nær den kinesiske grænse. 

Ravklumpen var på størrelse med en tørret abrikos, og hvis ikke palæontologen var faldet over den, var den højst sansynligt endt som et smykke. De handlende troede nemlig, at ravklumpen indeholdt en plante. 

Men palæontologen indså, at der i stedet var tale om noget meget større.

- Det gik op for mig, at indholdet var et hvirveldyr, sandsynligvis en rovøgle, og ikke en type plante, siger Xing til CNN.   

.
. Foto: Ryan McKellar / Royal Saskatchewan Museum

- Jeg var sikker på, at sælgeren ikke helt forstod, hvor vigtig den her prøve var, for han hævede ikke prisen.  

Utrolige detaljer

Fossilet stammer fra en meget ung coelurosauria, der hører til den samme gruppe som tyrannosaurus. Dog havde dette dyr en hale, som en mus og fjer, der nærmest svarer til de, vi i dag kender på fugle. 

- Det er et "once in a lifetime" fund. De fineste detaljer er synlige og de er i tre dimensioner, siger palæontologen Ryan McKellar fra Royal Saskatchwan Museum i Canada, som sammen med Xing Lida har set nærmere på ravfundet.

Og deres undersøgelser viser, at dinosaurerne i mindre grad lignede krybdyr med skæl og derimod i højere grad mindede om fugle med fjer.

- Jo mere jeg ser de her dinosaurere med fjer, og hvor udbredte fjerene er, virker noget som en velociraptor med skæl mere og mere usandsynligt. De bliver overordnet set mere og mere som fugle, siger Ryan McKellar.

 - De er ikke helt de Godzilla-agtige skællede monstre, som vi troede engang. 

Det er ikke første gang, at dele af en dinosaur bliver fundet i en ravklump, men det er første gang, at dele af et mumificeret dinosaur-skelet er fundet. Og ved at undersøge de unikke detaljer, kan videnskabsfolkene blandt andet fastslå, at dette eksemplar var nøddebrunt og hvidt. 

Forskere har fundet den meget velbevarede dinosaurvinge i et stykke rav.
Forskere har fundet den meget velbevarede dinosaurvinge i et stykke rav. Foto: Ryan McKellar / Royal Saskatchewan Museum

Et nyt Jurassic Park?

Det store spørgsmål er så, om denne dinosaur er så velbevaret, at det er muligt at genskabe dyret, ligesom videnskabsfolkene gjorde i Hollywoodfilmen "Jurassic Park", hvor dinosaurernes verden blev genskabt via blodet, som blev fundet i et insekt i en ravklump.

Hertil fortæller Ryan McKellar, at der ganske rigtigt blev fundet væv og størknet blod i coelurosauriaen. Men intet af det forhistoriske dyrs genetiske arvemasse har dog overlevet de mange år i ravklumpen.

- Så desværre er Jurassic Park-svaret stadig "nej", det hører fortsat til i science fiction-verdenen, lyder det skuffende svar.

Tegningen viser, hvordan man regner med, at dinosaueren har set ud.
Tegningen viser, hvordan man regner med, at dinosaueren har set ud. Foto: Chung-Tat Cheung / Royal Saskatchewan Museum