Sverige forlænger grænsekontrollen i tre måneder

16x9
Sverige forlænger grænsekontrollen. Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix Denmark

Den svenske grænsekontrol fortsætter ind i det nye år. Det har regeringen vedtaget. Også Norge forlænger den midlertidige grænsekontrol.

Den svenske regering har fredag besluttet at forlænge Sveriges grænsekontrol i yderligere tre måneder. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Beslutningen blev truffet på et ekstraordinært regeringsmøde.

- Det har været en svær beslutning, fordi pendlerne i Øresundsregionen har betalt en ret høj pris for de her kontroller, siger den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, til journalister.

Pendlere skal imødekommes

Han siger samtidig, at den svenske regering har diskuteret med Danmarks regering om at ændre formen på kontrollerne for at gøre det lettere at pendle over Øresund.

Det var ventet, at svenskerne ville holde fast i kontrollen ved grænsen.

For en uge siden vedtog regeringen, at der fortsat skal kræves gyldige legitimationspapirer, hvis man vil besøge vores svenske naboer på den anden side af Øresund.

Id-kontrollen på busser, tog og færger til Sverige blev også forlænget i yderligere tre måneder. Med beslutningen fredag vil kontrollerne fortsætte frem til 11. februar næste år.

Norge følger trop

Også Norge har fredag besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

I Norge gælder kontrollen færger, der lægger til kaj fra Danmark, Sverige eller Tyskland.

Den svenske kontrol finder sted ved Øresundsbroen og havnene i Trelleborg, Malmø, Helsingborg og Göteborg. Den blev indført som konsekvens af en strøm af flygtninge og migranter, der havde kurs mod Sverige.

EU har givet lov

EU-Kommissionen har givet grønt lys til, at Danmark sammen med fire andre Schengen-lande - Sverige, Norge, Tyskland og Østrig - må forlænge grænsekontrollen i yderligere tre måneder.

Inger Støjberg skrev umiddelbart efter kommissionens meddelelse, at hun ville forlænge den danske grænsekontrol.

Ifølge TT krydser omkring 400.000 mennesker kontrolposterne ved de svenske grænseovergange om ugen. Mellem 40 og 95 procent af dem bliver kontrolleret.

I august, september og oktober blev 425 personer afvist ved grænsen. I samme periode søgte 78 mennesker asyl i forbindelse med paskontrollen.

Til sammenligning ansøgte 5411 mennesker om asyl i Sverige i alt i disse måneder.