Aldrig set noget lignende: USA's nye krigsskib koster 30 milliarder kroner

USS Zumwalt hedder USA's nye destroyer. Den ligner noget fra Hollywood og bliver lørdag en del af flåden.

Efter et langt tilløb får USA's søværn lørdag en ny destroyer.

Det sker, når USS Zumwalt ved en ceremoni klokken 17 lokal tid officielt overdrages til flåden i Baltimore.

Skibet er bygget med stealth-teknologi, der ikke alene gør det svært at opdage USS Zumwalt på radaren. Det betyder også, at skibet ikke ligner noget, den amerikanske flåde ellers har.

Skibet har ikke været billigt. Det har kostet 4,4 milliarder dollar - omkring 30 milliarder kroner - og det er noget dyrere end planlagt.

Udtænkt i 90'erne

Da programmet DD-21 - Destroyer for det 21. århundrede - blev udtænkt i 1990'erne, planlagde flåden at bygge 32 skibe.

Nu er det endt med tre skibe, hvoraf USS Zumwalt er det første.

Den første model i en ny serie har ofte problemer, og USS Zumwalt er ingen undtagelse.

  Der er planlagt tre skibe af Zumwalt-klassen. De to andre er ved at blive bygget.  De får navnene USS Michael Monsoor og USS Lyndon B. Johnson.
Der er planlagt tre skibe af Zumwalt-klassen. De to andre er ved at blive bygget. De får navnene USS Michael Monsoor og USS Lyndon B. Johnson. Foto: MARK WILSON / Scanpix Denmark
USS Zumwalt er bygget på Bath Iron Works-værftet i Maine. Arbejdet begyndte i 2008.
USS Zumwalt er bygget på Bath Iron Works-værftet i Maine. Arbejdet begyndte i 2008. Foto: US NAVY / Scanpix Denmark

Star Trek?

For nylig måtte destroyeren til reparation på værftet i Norfolk i Virginia, og da så lokalavisen Daily Press nærmere på det nye skib.

Avisen noterede, at Norfolks indbyggere er vant til at se flådefartøjer af alle slags, også de kæmpestore hangarskibe. Men de har ikke før set noget som USS Zumwalt, der kan gå for at være et fartøj i filmen og tv-serien "Star Trek" med rumskibet Enterprise under James T. Kirks kommando.

Amerikanske medier har også bidt mærke i, at kaptajnen på USS Zumwalt faktisk hedder James Kirk.

Han har ifølge Daily Press tålmodigt besvaret spørgsmål om Enterprise, når der har været journalister om bord på det nye skib.

Nej, han er ikke opkaldt efter kaptajnen fra "Star Trek". Jo, man kan godt sige, at hans søfolk vil rejse, hvor ingen har rejst før, sådan som det også siges om USS Enterprise.

 Længde: 186 meter. Bredde: 24,6 meter. Dybgang: 8,4 meter. Vægt: 15.000 ton. Hastighed: 30 knob/55 kilometer i timen.
Længde: 186 meter. Bredde: 24,6 meter. Dybgang: 8,4 meter. Vægt: 15.000 ton. Hastighed: 30 knob/55 kilometer i timen. Foto: MARK WILSON / Scanpix Denmark
USS Zumwalt får base i San Diego i Californien. Efter ceremonien lørdag sejler destroyeren til San Diego, hvorfra den skal gennemføre testsejladser i Stillehavet, inden den er klar til egentlige opgaver.
USS Zumwalt får base i San Diego i Californien. Efter ceremonien lørdag sejler destroyeren til San Diego, hvorfra den skal gennemføre testsejladser i Stillehavet, inden den er klar til egentlige opgaver. Foto: MARK WILSON / Scanpix Denmark

158 mand ombord

Flådens nuværende destroyere er skibe i den såkaldte Arleigh Burke-klasse.

Dem er der over 60 af. De er lidt mindre end Zumwalt-klassen, men Zumwalt har kun en besætning på 158 søfolk - halvt så mange som de gamle destroyere.

Kaptajn Kirk siger, at det nye skib er et skridt ind i fremtiden, og USA får stor gavn af det.

- Den teknologi, vi ser her, den er en sti, den er en bro til fremtiden for de fremtidige overfladeskibe i vores flåde, siger han til Virginia-avisen.