96 mio. sorte bolde hældt i vandreservoir: - Det har virket præcis som vi havde planlagt

96 millioner sorte plasticbolde blev sidste år hældt ud i drikkevandet i Los Angeles for at beskytte vandet mod at fordampe. Det virkede.

Californien var sidste år - ligesom i år - plaget af hård tørke. Det fik myndighederne i storbyen Los Angeles til at bekymre sig for, at byens drikkevand skulle fordampe i varmen. 

Derfor fik de den ide at hælde i alt 96 millioner sorte plastickugler - eller 'skyggekugler', som de bliver kaldt - ud i byens drikkevandsreservoirer. Kuglerne skulle lægge vandet i skygge, beskytte det mod UV-stråler og forhindre algevækst. Samtidig skulle de forhindre, vandet fordampede. Flere hundrede millioner liter vand fordamper nemlig hvert år. 

Boldene har kostet 0,36 dollars stykket, og de er en del af en plan til 34,5 millioner dollars, som skal beskytte drikkevandet. Og det er meget billigere, end andre beskyttelsesmetoder. 

Det virkede

Skyggekuglerne blev en success. 

- Det har virket, præcis som vi havde planlagt, siger Richard Harasick til den lokale radiostation, SCPR. Han er direktør for vandindsatsen hos LA's styrelse for vand og strøm, LADWP.

Mange af kuglerne er dog allerede blevet fjernet igen. Det har hele tiden været planen, at de kun skulle være en midlertidig løsning. I USA er det nemlig bestemt ved lov, at drikkevandsreservoirer skal være overdækkede - og ikke kun med sorte plastickugler. Derfor er LADWP begyndt at fjerne kuglerne. Flere steder skal de erstattes med et flydende overdække, og et enkelt reservoir skal lukkes. 

Der findes dog steder, hvor de sorte kugler vil blive liggende. I nabodistriktet Las Virgenes har man brugt skyggekuglerne til at beskytte et reservoir til regnvand - og reglerne er ikke lige så stramme, som når der er tale om drikkevand. Derfor kan kuglerne blive liggende. Se reservoiret i Las Virgines blive fyldt i videoen nedenfor.