Burkini er blevet ulovligt flere steder: Nu vil rigmand betale bøderne

I Frankrig er det blevet gjort ulovligt at bære en såkaldt burkini. Nu vil en rigmand betale bøden, for dem der trodser forbuddet.

På flere franske strande er det ikke længere tilladt at bære den muslimske badedragt burkinien. Overtræder man forbuddet, får man enten besked på at forlade stranden eller betale en bøde på cirka 285 kroner.

Men dem, der ikke vil følge loven, får nu støtte fra den algeriske rigmand og menneskerettighedsaktivist Rachid Nekkaz.

Han vil betale bøden for samtlige kvinder, der trodser de nye love.

- Jeg besluttede mig for at betale alle bøder for kvinder, der bærer burkinien, for at garantere deres frihed. Men mest af alt gør jeg det for at neutralisere denne undertrykkende og uretfærdige lov, siger Rachid Nekkaz til CNN.

Burkiniforbuddet trådte i kraft den 28. juli i år, og det varer indtil den 31. august.

Det er blandt andet feriebyen Cannes, som indførte et midlertidigt forbud mod badedragten, der dækker det meste af kvindens krop.

Kendt for at blande sig

I forvejen har Frankrig siden 2011 haft et forbud mod at bære burka eller niqab i offentligheden. Dengang blandede rigmanden Rachid Nekkaz sig også. Han lavede således en millionfond, der skulle betale bøder, for dem der brød loven.

Indtil videre har fonden betalt bøder for et beløb tæt på 1,75 million kroner, skriver The Independent.

Rigmanden Rachid Nekkaz har tilbudt at betale bøderne for kvinder, der trodser et burkini-forbud i flere franske byer.
Rigmanden Rachid Nekkaz har tilbudt at betale bøderne for kvinder, der trodser et burkini-forbud i flere franske byer. Foto: VIRGINIE LEFOUR / Scanpix Denmark

Rachid Nekkaz er ikke et ubeskrevet blad i den franske samfundsdebat. Han har i to omgange forsøgt at blive præsidentkandidat i Frankrig, uden det er lykkedes at få nok opbakning. I 2013 gav han afkald på sit franske statsborgerskab for at forsøge at blive præsident i Algeriet.

Overraskende nok er Rachid Nekkaz slet ikke den store tilhænger af hverken niqab, burka eller burkini. Faktisk mener han, at de kan være dårlige for integrationen i europæiske samfund. Alligevel betaler han bøderne, fordi han mener alle i et demokrati bør have ret til selv at vælge deres tøj.

- Som den franske filosof Voltaire engang sagde; selv hvis jeg er uenig med disse kvinder, så vil jeg kæmpe til døden for at garantere deres ytringsfrihed, udtaler Rachid Nekkaz til CNN.

Indtil videre har 15 kvinder henvendt sig til rigmanden for at få deres bøde betalt.