Verdens yngste nation på randen af ny borgerkrig: - De tvang mig til at drikke de dødes blod

Siden Sydsudan blev selvstændigt, har landet været plaget af en uhyggelig borgerkrig med nedslagtninger, voldtægter, tortur og tvungen kannibalisme.

Med hænderne gribende om metalhegnet og med ansigter forvredet af bundløs sorg og vrede står en gruppe sydsudanere og kigger på livet udenfor den interimistiske flygtningelejr i udkanten af hovedstaden, Juba.

De er blevet tvunget væk fra deres hjem af den konflikt, der er brudt ud i det hårdt prøvede land.

Tvunget på flugt fra nedslagtninger, i et nyt voldsorgie der har sendt landet på kurs mod en ny borgerkrig.

Flygtningelejrene er mange steder overfyldte, og der er store køer, når nødhjælpen skal uddeles.
Flygtningelejrene er mange steder overfyldte, og der er store køer, når nødhjælpen skal uddeles. Foto: ADRIANE OHANESIAN / Scanpix Denmark

Sydsudan kunne den 9. juli i år fejre fem år som selvstændigt land. 

Det markede interesseorganisationen Amnesty International med en ny rapport.

Her blev der tegnet et billede af en traumatiseret befolkning, der lider efter flere års blodig borgerkrig med massedrab, tortur og voldtægter.

- Tilbage står titusindvis af øjenvidner, som på nærmeste hold har set de horrible handlinger under krigen, siger pressechef i Amnesty Internationals danske afdeling, Ole Hoff-Lund.

Han kalder de første fem år i Sydsudans historie for "én lang nedtur".

Rapporten har udover interview med sundhedseksperter, FN-kilder, NGOer og regeringskilder talt med 161 sydsudanske ofre.

Om natten når jeg sover, kommer de, der blev dræbt, tilbage i mine mareridt.

Anonymt offer

Et af ofrene er Philip fra Nuer-befolkningsgruppen, der blev fundet i live efter en af de værste massakrer begået af sikkerhedsstyrker. Soldaterne var gået specifikt efter mandlige Nuer-folk, og ved et enkelt angreb blev over 300 mænd dræbt.  

Philip fortæller, hvordan han blev tvunget til at drikke blodet og spise kødet fra de døde - ellers ville soldaterne slå ham ihjel. Ifølge Philip er han blevet en anden person efter angrebet. 

- De fandt mig, bandt mine arme bag min ryg og tvang mig med en pistol for panden til at drikke blodet og spise kødet fra de døde. Om natten når jeg sover, kommer de, der blev dræbt, tilbage i mine mareridt.

- Jeg kan ikke spise, jeg vil ikke have noget, jeg bliver tilbudt. Jeg tror ikke, jeg nogensinde får det anderledes, tilføjer han.

En anden af de overlevende beretter også om gentagne mareridt.

- Nogle gang drømmer jeg, at jeg døde med dem, der blev dræbt. Jeg vågner op svedende og rystende ... Jeg tænker på, hvordan jeg overlevede. Hvorfor døde de andre? Det får jeg det dårligt over, siger han.

Opfordringen fra Amnesty International er derfor klar.

- Der er et enormt behov for at rette op på denne unge nation, siger Ole Hoff-Lund.

- Vi beder Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og den øvrige verden om at bidrage med lægehjælp, så de allerværste psykologiske effekter af krigen kan håndteres, tilføjer han.

Afsat vicepræsident skaber frygt for borgerkrig

Lige nu er Sydsudan kastet ud i nye uroligheder, efter landets præsident, Salva Kiir, mandag besluttede at afsætte vicepræsidenten, Riek Machar.

I stedet har Salva Kiir udnævnt generalen Tabal Den Gai til sin nye vicepræsident.

Netop Tabal Den Gai var tidligere loyal over for Riek Machar, men han har nu skiftet side og er loyal over for præsidenten. 

Mandag udnævnte Sydsudans præsident, Salva Kiir den trofaste general Tabal Deng Gai som sin nye vicepræsident.
Mandag udnævnte Sydsudans præsident, Salva Kiir den trofaste general Tabal Deng Gai som sin nye vicepræsident. Foto: SAMIR BOL / Scanpix Denmark

Udskiftningen kommer, efter at præsidenten i sidste uge krævede, at Riek Maschar kom til hovedstaden, Juba, indenfor 48 timer for at genoptage fredsforhandlinger.

Det har den nu forhenværende vicepræsident nægtet, da han siger, han frygter for sit liv.

Det er ikke en politisk konflikt. Det er en stammekrig.

Jickson, fortalt til Al Jazeera

Det truer den skrøbelige våbenhvile, der blev indgået tidligere på måneden efter flere ugers uroligheder og kampe, der har sendt mange tusinde på flugt. 

Nu frygter befolkningen og det internationale samfund, at konflikten udvikler sig og endnu en gang kaster befolkningen ud i usikkerhed. 

Men hvordan kunne det gå så galt i det land, der for bare fem år siden blev fejret som en demokratisk triumf med stort potentiale og en lys fremtid?

Kupanklager og borgerkrig

Sydsudan er Afrikas nyeste land – og samtidig er det den yngste nation i verden.

Landet grænser op til seks andre afrikanske lande, er på størrelse med Frankrig og har store oliereserver.

Alligevel er landet et af de mindst udviklede lande i verden: Kun 15 procent af befolkningen ejer en mobiltelefon, hvor næsten 70 procent af befolkningen i lande som Ghana, Tanzania og Kenya er habile mobilbrugere. Samtidig er der meget få asfalterede veje i et område, der er større end Spanien og Portugal tilsammen. 

Landet kom officielt til verden den 9. juli 2011, da det efter en folkeafstemning rev sig løs fra Sudan, med hvem regionen havde haft store konflikter.

Men så snart der ikke længere var en fælles fjende, gik det galt, og landet blev hurtigt kastet ud i en politisk magtkamp, der senere udviklede sig til den borgerkrig, der indtil videre har kostet op mod 50.000 mennesker livet og sendt 2,3 millioner mennesker på flugt.

Men i manges øjne er konflikten ikke længere en politisk magtkamp, men derimod en regulær stammekrig der bliver sammenlignet med folkemordet i Rwanda i 1994.

De to stammer, der kæmper mod hinanden i landet, er Dinka- og Nuerstammen.

Lig ligger på række udenfor hovedstaden. Siden borgerkrigen brød ud i landet i 2013 er mange tusinde civile blevet dræbt, og omkring to millioner mennesker er på flugt.
Lig ligger på række udenfor hovedstaden. Siden borgerkrigen brød ud i landet i 2013 er mange tusinde civile blevet dræbt, og omkring to millioner mennesker er på flugt. Foto: CHARLES ATIKI LOMODONG / Scanpix Denmark

Præsident Salva Kiir er Dinka. Konflikten i landet eskalerede for alvor, da han anklagede vicepræsident Riek Manschar, der er Nuer, for at ville kuppe ham.

Derfor afsatte Salva Kiir vicepræsidenten i 2013. Det fik volden til at eskalere, og i december 2013 udbrød der borgerkrigslignende tilstande i landet.

Parterne i borgerkrigen bestod hovedsageligt af regeringstropperne på den ene side og en række oprørsgrupper på den anden side.

Regeringstropperne fik desuden hjælp af nabolandet Uganda.

Siden er flere end to millioner sydsudanere tvunget på flugt. De fleste er internt fordrevne i landet og lever i flygtningelejre, hvor de konstant lever med truslen om overfald og angreb på lejrene.

De to parter sluttede godt nok fred i august sidste år, og Riek Machar blev genindsat som vicepræsident. Men nu er han altså afsat igen, og det skaber stor usikkerhed i landet.

FN har sendt fredsbevarende styrker til Sydsudan.
FN har sendt fredsbevarende styrker til Sydsudan. Foto: STRINGER / Scanpix Denmark

Også nødhjælpsorganisationer har været i skudlinjen i konflikten i landet. Tidligere på året skød og dræbte ukendte mænd to nødhjælpsarbejdere, som arbejdede for Dansk Flygtningehjælps minerydningsorganisation.

De dræbte var indfødte, som arbejdede i den sydlige Yei-region med at fjerne landminer og ueksploderede bomber. Mordene fik Dansk Flygtningehjælp til at indstille arbejdet i landet.

Tidligere på måneden blev to kinesiske nødhjælpsarbejdere også dræbt. Det har fået flere lande til at trække deres nødhjælpspersonale ud af landet.

Mange sydsudanere er også ramt af en voldsom tørke i landet, der har sendt mange tusinde på flugt i søgen efter mad. Det kan du se mere om i videoen herunder:

Det skræmmende billede af overgrebene på civilbefolkningen i Sydsudan bakkes op af en FN-rapport, der udkom i marts måned.

Heri blev det beskrevet, hvordan de regeringstro styrker går fra dør til dør og udfører en såkaldt sprogtest for at fastslå, om den enkelte person tilhører Dinka- eller Nuerstammen.

Svarer man forkert, bliver man dræbt på stedet.

Det er en student ved navn Jickson, der har fortalt om udrensningerne til TV-stationen Al-Jazeera. 

Over en million sydsudanere er internt fordrevne. Mange lever i interimistiske og overfyldte flygtningelejre.
Over en million sydsudanere er internt fordrevne. Mange lever i interimistiske og overfyldte flygtningelejre. Foto: Andreas Beck / Scanpix Denmark

- Soldaterne går fra dør til dør, udfører sprogtesten, binder deres hænder på ryggen og henretter dem på stedet, hvis de ikke består. Det er ikke en politisk konflikt. Det er en stammekrig, siger han.

Ifølge FN-rapporten har landets regering opfordret sine soldater til at brænde børn levende og til at voldtage kvinder, fordi der ikke er penge til at betale soldaterne. 

I sidste halvår af 2015 melder rapporten om tilfælde, hvor medlemmer af oppositionen – også børn - er blevet hængt op i træer og blevet skåret i stykker.

I et tilfælde lukkede regeringsstyrker mere end 60 mænd og drenge ind i en shipping-container, hvor de led kvælningsdøden. 

Bagefter blev ligene smidt på en mark. Forældre er blevet tvunget til at se på, mens deres børn blev voldtaget.

FN tilføjer, at Sydsudan generelt har store problemer med overgreb mod kvinder.

Fra april til september sidste år blev mere end 1300 voldtægter anmeldt i delstaten Unity, som er en af i alt ti delstater.

Der er dog lys i mørket. Den våbenhvile, der blev indført tidligere på måneden, ser for øjeblikket ud til at holde, selv om der er meldinger om sporadiske skyderier i Juba. 

Om våbenhvilen holder, efter Riek Maschar er blevet afsat, må tiden vise.