OVERBLIK: De værste terrorangreb mod Vesten siden 11. september

16x9
Her bliver ofrene for terrorangrebet i Bruxelles 22. marts mindet. Torsdag aften blev den sydfranske by Nice ramt af et angreb, da en lastbil bragede ind i en folkemængde og dræbte mindst 84 personer. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

De seneste 15 år har en række angreb knyttet til islamistiske terrorgrupper rystet den vestlige verden.

Den sydfranske ferieby Nice er torsdag aften blevet en del af en sørgelig statistik efter et terrorangreb, der har kostet adskillige menneskeliv.

En fejring af den franske nationaldag endte i en tragedie med mindst 84 dræbte, da en lastbil mejede tilfældige børn og vokne ned på strandpromenaden i Nice. 

Blandt ofrene er 10 børn, mens 54 andre børn er indlagt på hospitalet ifølge det lokale medie Nice-Martin

Gerningsmanden var en 31-årig fransk-tuneser, siger kilder i politiet til AFP og Reuters. Han blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet.

Angrebet efterforskes som en terrorhandling og er bare det seneste af en række voldsomme terrorangreb i de senere år.

Alene i Frankrig har der været tre store terrorangreb på halvandet år.

TV 2 har derfor skabt et overblik over de værste terrorangreb mod Vesten siden 11. september 2001.

Tidslinje: Islamistiske terrorangreb på Vesten siden 11. september
USA, 11. september 2001
Scanpix
Terrorister fra terrororganisationen Al-Qaida kaprer fire passagerfly. To fly flyves ind i Tvillingetårnene i World Trade Center i New York, mens et tredje rammer Pentagon i Virginia. Det fjerne fly når aldrig sit mål, men styrter ned i Pennsylvania. Terrorangrebet dræber næsten 3000 mennesker. 
Spanien, 11. marts 2004
Scanpix
Flere bomber eksploderer på tre tog i den spanske hovedstad, Madrid. 192 mennesker mister livet, mens flere end 1.800 personer bliver såret. En islamistisk gruppe med forbindelse til terrororganisationen al-Qaeda får skylden, og 21 personer – hovedsagligt marokkanere - bliver dømt.
Holland, 2. november 2004
Scanpix
Den hollandske filmskaber og udtalte islamkritiker Theo Van Gogh bliver skudt, stukket ned og får halsen skåret over, mens han cykler i den hollandske hovedstad, Amsterdam. Den hollandsk-marokkanske muslim Mohammed Bouyeri bliver idømt livsvarigt fængsel for mordet, som en domstol fastslog var et terrorangreb.
England, 7. juli 2005
Scanpix
Fire selvmordsbombere udfører angreb i myldretiden i tre metrotog og i en bus i den britiske hovedstad, London. 52 bliver dræbt og flere hundrede såret. Terroristerne identificeres som britiske al-Qaeda sympatisører Shehzad Tanweer, Hasib Hussain, Mohammed Sidique Khan og Jermaine Lindsay.
Frankrig, marts 2012
Scanpix
Den radikale islamist Mohamed Merah, der påstår at have forbindelser til al-Qaeda, udfører en række angreb i Toulouse. Han dræber en rabbiner, tre jødiske skolebørn og tre franske soldater, inden han bliver skudt ned af politiet.
England, 22. maj 2013
Scanpix
De britiskfødte konvertitter Michael Adebolajo og Michael Adebowale myrder den britiske soldat Lee Rigby i et al-Qaeda-inspireret terrorangreb uden for Woolwich i det sydlige London. De to terrorister stak soldaten med en kniv, før de forsøgte at hugge hans hoved af med en økse. De sagde efterfølgende, at de var Allahs soldater.
Belgien, 24. maj 2014
Scanpix
Fire personer bliver skudt og dræbt af en gerningsmand på det jødiske museum i det centrale Bruxelles. Mehdi Nemmouche, der har fransk nationalitet og har kæmpet med islamister i Syrien, blev anholdt. Ofrene var to israelske tourister, en fransk kvinde og en belgisk museumsmedarbejder.
Frankrig, 7. januar 2015
Scanpix
Maskerede mænd skød og dræbte 12 personer på det franske satiriske magasin Charlie Hebdo. De døde var blandt andet fire af bladets tegnere - herunder redaktøren - og to politibetjente. I alt blev 17 uskyldige dræbt over tre dage - inklusiv gidseldramaet i et jødisk supermarked - mens politiet jagtede gerningsmændene. Brødrene Said og Chérif Kouachi, der havde været på militante træningslejre i Yemen, blev skudt og dræbt nær lufthavnen Charles de Gaulle den 9. januar.
Frankrig, 9. januar, 2015
Scanpix
Fire personer bliver dræbt af skud og flere holdt som gidsler af Amedy Coulibaly i et jødisk supermarked i den franske hovedstad, Paris. Gerningsmanden bliver dræbt og en video viser, at angrebet var koordineret med Kouachi-brødrene og relateret til terrororganisationen Islamisk Stat.
Danmark, 14. februar 2015
Scanpix
Omar el-Hussein dræber to personer og sårer fem i et angreb på Krudttønden på Østerbro og synagogen i København. Omar el-Hussein, der er radikaliseret, bliver dræbt af politiet få timer efter angrebet mod synagogen.
Paris, 14. november 2015
Scanpix
Flere koordinerede terrorangreb rammer den franske hovedstad, Paris. Skud og selvmordsbomber dræber mindst 129 personer på caféer, ved nationalstadionet i Paris og et kendt spillested. Otte terrorister dør. Syv sprænger sig selv i luften, mens fransk politi dræber den sidste. Terrororganisationen Islamisk Stat tager ansvaret for angrebene.
San Bernadino, 2. december 2015
Amerikaneren Syed Farook og hans pakistanske hustru, Tashfeen Malik. HANDOUT / Scanpix Denmark
Den amerikanske Syed Farook og hans pakistanske hustru, Tashfeen Malik, skyder og dræber 14 personer på et handicapcenter i San Bernardino i delstaten Californien. De sårer yderligere 21 personer, og angrebet bliver efterfølgende kaldt et terrorangreb af de amerikanske myndigheder. Ægteparret bliver skudt under flugten - de er angiveligt hvervet af terrororganisationen Islamisk Stat.
Bruxelles, 22. marts 2016
Vraggods uden for terminalen i Bruxelles' internationale lufthavn. POOL / Scanpix Denmark
14 mennesker bliver dræbt af to selvmordsbombere i lufthavnen Zaventem i Bruxelles, mens yderligere 20 personer bliver dræbt, da en bombe kort efter eksploderer i et tog på vej mod metrostationen Maalbeek. Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebene. 
Orlando, 12 juni 2016
Skilt ved natklubben Pulse i Orlando. CARLO ALLEGRI / Scanpix Denmark
49 personer bliver dræbt og 53 såret i et masseskyderi på natklubben Pulse i Orlando, Florida, inden gerningsmanden, den 29-årige Omar Mateen, bliver dræbt af politiet. Natklubben er for homoseksuelle. Omar Mateen var angiveligt homoseksuel, sagde hans eks-kone, og havde svoret troskab til Islamisk Stat. 
Nice, 14. juni 2016
84 personer har indtil videre mistet livet under angrebet i Nice. ALBERTO ESTEVEZ / Scanpix Denmark
Torsdag aften den 14. juli var flere hundrede mennesker samlet på gaden i Nice for at fejre den franske nationaldag, Bastilledagen, da en lastbil drejede ned på strandpromenaden og speedede op for at køre voksne og børn ned.
I alt 84 personer er døde, mens mange er sårede. Omkring ti af de døde er børn, mens 54 børn er indlagt på hospitaler i Nice, skriver lokale medier.
Gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet. Der er tale om en 31-årig fransk-tuneser, siger kilder i politiet til AFP og Reuters.