Bygger huse af skrald til hjemløse - men det er slet ikke så skidt endda

Entreprenør tager plastikskrald fra gaden og omdanner det til LEGO-lignende byggeklodser. Resultatet er hurtige huse til hjemløse og en renere by.

En god idé har gjort 34-årige Oscar Mendez til en helt på de sociale medier. På knap en uge har over 69 millioner mennesker set hans video på Facebook, og det ser ikke ud til at stoppe.

Det hele startede i hans hjemby for seks år siden. Columbias hovedstad Bogota har en del problemer, blandt andet flyder det med skrald mange steder, og så har en stor del af befolkningen ikke et ordentligt tag over hovedet. Det fik Mendez til at tænke. 

Hvordan bekæmper man forurening og hjemløshed på samme tid?  

Svaret skulle vise sig at ligge lige for foden af ham - i den mest bogstaveligste forstand. Han kiggede ned, så på skraldet og fik en god idé. Det blev til virksomheden Conceptos Plasticos.            

Oscar Andres Mendez Gerardino fik en god idé og startede Conceptos Plastico (Koncept Plastik, red.).
Oscar Andres Mendez Gerardino fik en god idé og startede Conceptos Plastico (Koncept Plastik, red.). Foto: Unilever

- Vi tager affaldet fra gaden, knuser det, mikser det og smelter det. Så fylder vi det i former og laver det til plastikmursten, fortæller Mendez, hvis fulde navn er Oscar Andres Mendez Gerardino. 

Nyt hus på fem dage

Murstenene behøver ingen mørtel. Faktisk kan fire personer samle et hus på 40 kvadratmeter på blot fem dage – og hvis nødvendigt, kan de skille det ad igen og genbruge huset et andet sted. Det kræver ingen længere uddannelse eller faglig snilde at håndtere de LEGO-lignende plastikmursten.

- Vi giver udsatte lokalsamfund magten tilbage ved at give dem mulighed for at bygge deres egne huse, siger Oscar Mendez.

Der er ikke brug for mørtel, når man samler plastikmurstenene.
Der er ikke brug for mørtel, når man samler plastikmurstenene. Foto: Conceptos Plasticos
Et hus på 40 m2 kan samles af fire mennesker på fem dage.
Et hus på 40 m2 kan samles af fire mennesker på fem dage. Foto: Conceptos Plasticos

I 2016 skal det blive til 240 nye hjem til gavn for 1200 mennesker.

Plastikhusene er et hit

Hver dag bliver der produceret mere end 6300 ton skrald i Bogota. Af det udgør 650 ton plastik, og det er denne kilde af uforarbejdet affald, som Oscar Mendez bruger til at lave sine innovative mursten af.

- Vi forsøger at løse et socialt problem og samtidig afhjælpe den negative indflydelse, som plastik har på miljøet, siger han.

Og noget tyder på, at hans miljøvenlige idé hitter.

I år er der nemlig for alvor kommet vind i sejlene for den 34-årige entreprenør. Han var finalist ved Unilevers ungdomsentreprenør-pris i maj, og videoen om hans projekt bliver kun ved med at brede sig ud på de sociale medier. Flere end 1,1 million mennesker har ind til videre valgt at dele hans projekt på Facebook.

En hjemløs mand vasker tøj i Columbias hovedstad Bogota. Tal fra 2015 viser, at 1,9 procent af byens befolkning lever i ekstrem fattigdom.
En hjemløs mand vasker tøj i Columbias hovedstad Bogota. Tal fra 2015 viser, at 1,9 procent af byens befolkning lever i ekstrem fattigdom. Foto: Fernando Vergara / POLFOTO