Se videoen: Far bortfører sin treårige datter

Moderen tog sin 15 måneder gamle datter med til Polen – først to og et halvt år senere så datteren igen sin far og storesøster.

Det sker flere gange hver eneste dag, at et barn bliver bortført af et familiemedlem. Det oplevede Craig Michaels, der er far til to døtre på henholdsvis fem og tre år.

Da hans yngste datter, Crystal, var 15 måneder gammel, blev hun bortført af sin mor, der tog hende med sig til sit hjemland Polen. Selv om Craig Michaels har fået rettens ord for, at han har forældremyndigheden over datteren, har ekskonen Marta nægtet at sende Crystal tilbage trods gentagne retskendelser.

To og et halvt år efter er den nu treårige pige stadig i Polen, og derfor besluttede Craig Michaels sig for at hente pigen tilbage på egen hånd (se videooptagelser i videoen øverst i artiklen).

Jeg er aldrig holdt op med at huske, at den lille pige har brug for sin far.

Craig Michaels, far til bortført datter

Derfor bortfører han sin egen datter

I dokumentaren Mit barn er bortført følger man Craig Michaels’ jagt på hans datter, som han ikke har set i to og et halvt år. Han er fra London, men bor i Cypern med Crystals storesøster, femårige Cassie, der ligesom sin far heller ikke har set Crystal, siden moderen tog hende.

Craig Michaels har ved hjælp af Haag-konventionen, der sigter mod at få bortførte børn hurtigt tilbage over landegrænserne, retsforfulgt Marta gennem det polske retsvæsen. Marta hævder, at hun bortførte Crystal, fordi hendes eksmand var stofmisbruger og alkoholiker og udsatte hende og børnene for fysisk og psykisk mishandling.

Craig nægter kategorisk, og dommeren fandt ikke hendes påstande underbyggede. Dommeren besluttede, at Crystal ikke var i fare og kunne vende tilbage til Cypern. Marta nægtede at sende hende tilbage trods gentagne retskendelser, og efter mere end to års ventetid befandt Crystal sig altså stadig i Polen.

Det her var hans eneste chance for at få sin datter hjem.

Adam Whittington, direktør i Child Abduction Recovery International

Desperat far: Min lille pige har brug for mig

Som du kan se i videoen, har Craig Michaels held med at få sin datter med sig hjem igen. Aktionen lykkedes, og han kommer ud af landet med sin datter – med hjælp fra den polske ambassade, der giver pigen et nødpas, så de sammen kan flyve hjem via Wien.

Craig Michaels er et eksempel på en forælder, der gør brug af organisationen Child Abduction Recovery International, som specialiserer sig i at få bortførte børn hjem i god behold.

- Jeg er aldrig holdt op med at huske, at den lille pige har brug for sin far, siger Craig Michaels.

Direktør: Familiefar havde intet andet valg

Adam Whittington er direktør for Child Abduction Recovery International, og han hævder, at han har fået flere end 100 børn hjem fra 50 forskellige lande. Ifølge direktøren er arbejdet nødvendigt, fordi Haag-konventionen i praksis ikke sikrer, at børnene bliver forenet med deres forældre.

- Haag-konventionen er et redskab, der kan hjælpe med at få børnene hjem, men det er ikke et redskab, der med sikkerhed gør det. Forældrene har intet andet valg end selv at hente børnene, siger Adam Whittington.

- Moderen ville ikke sende Crystal hjem, uanset hvad myndighederne sagde. Det her var hans eneste chance for at få sin datter hjem til Cypern, fortæller han.

Derfor er bortførelse af treårig lovlig

Forældre som Craig Michaels kan med loven i hånden hente deres børn hjem, hvis de får de rigtige retskendelser.

De polske myndigheder forklarede, at de ikke kunne finde Crystal, og derfor begyndte Adam Whillington og hans folk at lede efter Crystal hos bedsteforældrene. Organisationen fandt hende på kun 11 timer.

Forældrene har intet andet valg end selv at hente børnene.

Adam Whittington, direktør i Child Abduction Recovery International

Selv om det britiske udenrigsministerium fraråder forældre at tage affære selv og hente børnene hjem på egen hånd, er det ikke ulovlig, så længe han har rettens ord for, at han har forældremyndigheden.   

Crystals mor: Derfor tog jeg min datter med til Polen

Moderen tog Crystal med til Polen, da parrets yngste datter var 15 måneder gammel. Femårige Cassie blev på Cypern, hvor Craig Michaels og hans far har forsøgt at give hende en normal barndom.

Moderen har senere forsøgt at bortføre Cassie også, men Craig Michaels nåede at blive advaret og fik bortførelsen stoppet.

Begge forældre ønsker, at søstrene er sammen, men de kan ikke blive enige om hvor. Craig vil have dem boende på Cypern, og Marta vil have dem i Polen. Efter optagelserne til dokumentaren blev afsluttet, har moderen forklaret tv-holdet, at hun var fortvivlet og var vred på sin eksmand.

Lige efter kidnapningen fandt sted, var Crystal begribeligvis ikke begejstret for situationen.
Lige efter kidnapningen fandt sted, var Crystal begribeligvis ikke begejstret for situationen. Foto: Channel 5
Far og datter fløj omgående til Wien, hvor de overnattede. På hotelværelset skypede de to søstre sammen for første gang.
Far og datter fløj omgående til Wien, hvor de overnattede. På hotelværelset skypede de to søstre sammen for første gang. Foto: Channel 5

Sådan går det pigerne i dag

Pigerne er blevet forenet og lever i dag sammen med deres far i Cypern. Om søstrene får deres mor igen afhænger af, om deres forældre kan blive enige om, hvor pigerne skal bo.  

Marta har efterfølgende erklæret sig skyldig i bortførelse af et barn og blev idømt 18 måneders betinget fængsel af en dommer i Cypern. Hun fortsætter dog kampen om at vinde forældremyndigheden over Crystal.

Hvis Crystal havde været et dansk barn, havde hendes familie stået i de samme problemer. Når et dansk barn bliver bortført, står Udenrigsministeriet klar til at hjælpe, men hverken dansk politi eller embedsmænd kan gennemtvinge dansk lov i et andet land. Så hvis et dansk barn bliver bortført til eksempelvis Polen, er det polsk lovgivning, der gælder.

Se videoen øverst i artiklen.

Husk, at du kan se hele dokumentaren på TV 2 PLAY.