Fanget på video: Svært bevæbnede amerikanske soldater nær IS-højborg

De første billeder af amerikanske soldater på landjorden i Syrien er nu dukket op, men det amerikanske forsvarsministerium vil ikke kommentere på dem.

En storoffensiv mod Islamisk Stats højborg Raqqa i Syrien er lige nu undervejs.

Operationen startede tidligere på ugen, og den ledes af den kurdisk-arabiske gruppe SDF (Syriens Demokratiske Styrker) med støtte fra USA.

Officielt er amerikanernes opgave at træne, rådgive og assistere - dog ikke i kampsituationer. Men i går befandt cirka 20 amerikanske soldater sig omkring 50 kilometer nord for Raqqa. Det viser videoer fra flere nyhedsbureauer.

En fotograf fra nyhedsbureauet AFP filmede de svært bevæbnede amerikanske soldater i landsbyen Fatisah, og en kommandant fra Syriens Demokratiske Styrker skjulte ikke, at amerikanerne deltager i kampene.

- På taget af dette hus, er der amerikanske styrker som bruger panserværnsmissiler mod minerede biler, som Islamisk Stat bruger til at angribe SDF, sagde kommandanten Hawkar Kobane til AFP.

På videoen fra AFP ser man også amerikanerne køre afsted med styrkerne fra SDF i deres bevæbnede køretøjer. En anden video fra nyhedsbureauet Transterra Media viser ligeledes de amerikanske soldater i landsbyen Ain Issa. 

Præsident Barack Obama meddelte i slutningen af april, at USA ville opruste i Syrien. Man sendte 250 elitesoldater til den nordlige del af det krigsplagede land for at rådgive og assistere de styrker, der kæmper mod terrororganisationen Islamisk Stat. Med oprustningen blev antallet af amerikanske soldater i Syrien seksdoblet til i alt 300.

Bevæbnede soldater i den syriske landsby Fatisah. De Syriske Demokatiske Styrker siger soldaterne er amerikanere, der deltager ved frontlinjen i kampen mod IS.
Bevæbnede soldater i den syriske landsby Fatisah. De Syriske Demokatiske Styrker siger soldaterne er amerikanere, der deltager ved frontlinjen i kampen mod IS. Foto: DELIL SOULEIMAN / Scanpix Denmark
Bevæbnede soldater i en pickup. Tilsyneladende er de amerikanere.
Bevæbnede soldater i en pickup. Tilsyneladende er de amerikanere. Foto: DELIL SOULEIMAN / Scanpix Denmark

Det amerikanske forsvarsministerium insisterede i går på, at amerikanerne ikke deltager direkte i kampene mod Islamisk Stat.

- De er ikke ved frontlinjen. De har en rådgivende rolle i forhold til de styrker, og det vil de fortsat have, sagde Peter Cook, talsmand for det amerikanske forsvarsministerium.

Tyrkisk vrede

Soldaterne, som nyhedsbureauet AFP har filmet, ville ikke udtale sig. De bar et gult emblem fra YPG, den kurdiske milits, der kæmper mod Islamisk Stat i det nordlige Syrien. Netop den detalje skaber vrede i Tyrkiet.

Tyrkerne regner YPG for at være en del af det forbudte kurdiske arbejderparti PKK, som både Tyrkiet, EU og USA anser som en terrorbevægelse.

På skulderen af soldaten til venstre kan man se det gule emblem fra YPG.
På skulderen af soldaten til venstre kan man se det gule emblem fra YPG. Foto: DELIL SOULEIMAN / Scanpix Denmark

- Det er uacceptabelt, at amerikanske soldater bruger et emblem fra YPG, der er en terrororganisation, siger Tyrkiets forsvarsminister Mevlut Cavusoglu.

Amerikanerne blev torsdag konfronteret med brugen af emblemet fra YPG. Her afviste forsvarsministeriet at kommentere direkte på billederne fra Syrien, men bekræftede, at amerikanske elitetropper af sikkerhedsårsager sommetider må gøre, hvad de kan for at ligne de lokale.

USA anser ikke YPG for at være en terrorgruppe.