Ildkugle på størrelse med bil fløj over nattehimlen

Med 250.000 kilometer i timen suser en ildkugle tværs over nattehimlen. Adskillige overvågningskameraer fangede fænomenet.

I nogle få sekunder fik amerikanere i byen Portland et lysshow, som de færreste når at opleve i deres levetid. Himlen over byen lyste op på grund af en kæmpestor ildkugle, der fløj over nattehimlen i delstaten Maine i det nordøstlige USA.

Overvågningsvideo fra byens politistation og lufthavn har fanget optagelser af det spektakulære og sjældne syn.

Ifølge meteorekspert Mike Hankey er ildkugler ret almindelige. De kan ses, når småsten eller rester fra asteroider suser gennem Jordens atmosfære. Varmen og friktionen antænder meteoren.  

- Rester fra rummet rammer Jorden hele tiden. Jo større stenen er, jo større bliver lysglimtet, siger Mike Hankey fra American Meteor Society (AMS) til CNN.

På størrelse med en bil

Ud fra de videooptagelser, der er dukket frem i løbet af natten til onsdag (dansk tid, red.), vurderer meteoreksperten, at ildkuglen formentlig er et stykke fra en asteroide. Ildkuglen var muligvis på størrelse med en bil, da den trængte igennem atmosfæren.

AMS har fået adskillige indberetninger fra de lokale, og ud fra observationerne kan eksperterne vurdere, at ildkuglen trængte dybt ind i vores atmosfære, hvor den blev opløst og sandsynligvis medførte en række harmløse meteoritter, der ramte jorden.

- Disse ildkugler er fuldstændig harmløse fænomener, og det sker hver eneste dag på vores planet, men for en person, der ser noget som det her, er det noget, der sker én gang i livet. Det handler om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, siger Mike Hankey.

Disse ildkugler er fuldstændig harmløse fænomener.

Mike Hankey, meteorekspert

Også ildkugler over Danmark

Hvert år bliver der indrapporteret hundredvis af ildkugler, der er blevet set på den amerikanske nattehimmel. Der skal være mindst fem uafhængige observationer, før ildkuglerne bliver talt med i statistikken.

Meteorerne kan have en fart på 250.000 kilometer i timen. Nogle gange lyser ildkuglen nattehimlen så meget op, at den kan ses i flere lande eller delstater.

Portland ligger i det nordøstlige USA i delstaten Maine.
Portland ligger i det nordøstlige USA i delstaten Maine. Foto: TV 2 / TV 2

Ildkugler kan ses verden over – også i Danmark, hvor der med jævne mellemrum bliver meldt om lignende lysshow på nattehimlen.

Se videoen øverst i artiklen.