Angst, mobning og frygt for deportation: Valgkamp gør børn bange

Angst, mobning og frygt for deportation. Det er nogle af de reaktioner, den amerikanske valgkamp har påført amerikanske skolebørn, viser ny rapport.

Valgkamp er ikke for børn. Slet ikke den amerikanske præsidentvalgkamp.

Udskilningsløbet om at blive USA’s næste præsident har i år været særdeles groft. Beskyldninger, valgløfter og ligefrem valgtrusler er føget gennem luften blandt kandidaterne.

Nu viser en ny rapport, at valgkampen har haft en voldsom negativ effekt på amerikanske skolebørn med minoritetsbaggrund.

Vi har set Donald Trump opføre sig som en 12-årig, og nu ser vi 12-årige opføre sig som Donald Trump

Richard Cohen, SLPC

Frygt for deportation

Rapporten beskriver, hvordan valgkampen har ført til frygt og angst samt etniske og racistiske spændinger i klasseværelserne.

Det er borgerrettighedsgruppen, The Southern Poverty Law Centre (SPLC), der står bag undersøgelsen, hvor 2000 lærere over hele landet er blevet spurgt til elevernes reaktioner oven på valgkampen.

Lærerne har registeret mobning, chikane og trusler af elever, hvis race, religion eller nationalitet har været mål for kandidaterne. Flere elever har fortalt, at de frygter at blive deporteret.

- Vi er dybt bekymrede for niveauet af frygt blandt minoritetsbørn, som føler sig truet bade af den grove retorik i valgkampen og mobningen, de oplever i skolen, siger Richard Cohen, der står i spidsen for undersøgelsen, til The Independent.

Donald Trumps valgkamp er blevet angrebet for den hadefulde retorik.
Donald Trumps valgkamp er blevet angrebet for den hadefulde retorik. Foto: AARON JOSEFCZYK / Scanpix Denmark

Trump i centrum

Den opmærksomme læser vil sikkert have bemærket, at flere af de overstående trusler kan tilskrives den flamboyante rigmand Donald Trump, der fører kampen om at blive Republikanernes kandidat.

Han har under valgkampen blandt andet foreslået at nægte muslimer indrejse i USA, at deportere, primært latinamerikanske og muslimske, indvandrere, sagt at mexicanere er voldtægtsforbrydere, og at der skal bygges en mur langs USA’s grænse til Mexico.

- Vi har set Donald Trump opføre sig som en 12-årig, og nu ser vi 12-årige opføre sig som Donald Trump, siger Richard Cohen.

Rædselsslagne for Trump

SPLC har døbt fænomenet Trump-effekten i rapporten. Selv om der ikke blev spurgt konkret til Donald Trump i undersøgelsen, blev hans navn nævnt flere end 1000 gange i undersøgelsen. Til sammenligning blev andre kandidater som Ted Cruz, Hillary Clinton Bernie Sanders nævnt under 200 gange

- Mine elever er rædselsslagne for Donald Trump. De tror, at hvis han bliver valgt, vil alle sorte blive sendt tilbage til Afrika, skriver en lærer fra en folkeskoleklasse med en stor andel af muslimer med afrikansk herkomst.

En anden skolelærer i Tennessee fortæller om en dreng af latinamerikansk afstamning, der blev mobbet af sine klassekammerater, der sagde, at han ville blive deporteret og ikke ville kunne komme hjem på grund af en mur. Og hver dag spurgte drengen: Er muren her nu?

Rapporten beskriver desuden, at mange elever burger de ord, de hører i valgkampen, som øgenavne til hinanden. Børn kalder hinanden ”Trump” som et drillende tilnavn, og muslimske børn bliver kaldt terrorister.

- Eleverne hører mere hadefuldt sprog, end de nogensinde har hørt på vores skole, beretter en lærer fra Helena, Montana.

En episode fra en amerikansk femteklasse viser, hvor voldsomt ordene kan falde. En elev fortalte, ifølge rapporten, sin muslimske klassekammerat at “han ville støtte Donald Trump, fordi han vil slå alle muslimer ihjel, hvis han bliver præsident”.  

Amerikanske stemmer
Amerikanere fra hele landet har sendt os deres syn på valget, politikerne og fremtiden.