På vej hjem efter et år i rummet: - Jeg kunne være blevet her i 100 år

To astronauter er på vej tilbage mod Jorden efter 340 dage i rummet. Deres mission skal gøre det lettere at sende mennesket til Mars.

Om få timer vender den amerikanske astronaut Scott Kelly tilbage til Jorden efter 340 dage i rummet. Det rekordlange ophold i rummet er et eksperiment, som skal vise, hvordan menneskekroppen bliver påvirket af at være i vægtløs tilstand over en så lang periode.

Scott Kelly har under sin tid i rummet været ekstremt flittig på Twitter. Seneste i morges dansk tid:

Den næsten et år lange rumfærd kunne potentielt have haft en skadelig effekt på Kellys blodomløb, syn og knogler, men selv siger den erfarne astronaut, at han har det godt fysisk.

- Jeg kunne være blevet heroppe i yderligere 100 dage eller 100 år, sagde Scott Kelly torsdag under sin sidste briefing til pressen.

- Det har været ensomt

Men den lange rumrejse har også været ensom, understreger Kelly:

- Den sværeste del er at være isoleret fra mennesker på Jorden, som er vigtige for en.

Rumveteranen har tidligere fortalt, at han under sin rummission har været vidne til nogle af de mest fantastiske billeder af Jorden - som for eksempel nordlys og udsigten til voldsomme orkaners opståen.

Scott Kelly har også fået et mere nuanceret billede af Jordens klima, mens han har været i kredsløb over den blå planet.

- Jeg føler mig mere som en miljøforkæmper nu efter denne tur. Der er dele af vores klode, der konstant er dækket af forurening. Jeg har set højst uventede vejrforhold. Storme, der er langt større end noget, vi tidligere har set. Det er noget mennesket har skabt, det er ikke et naturfænomen, har Kelly forklaret.

Jordens atmosfære ser skrøbelig ud

I et tidligere interview med CNN har Scott Kelly fortalt, at Jordens atmosfære ser ”meget, meget skrøbelig ud” fra rumstationen. Han sagde samtidig, at der var muligheder for at redde det udsatte klima.

- Hvis vi kan drømme det, kan vi også gøre det, sagde Kelly optimistisk.

Når den amerikanske astronaut efter planen lander, vil han blive fløjet direkte til hospitalet på militærbasen Ellington Field i Houston. Her skal han gennemgå en række fysiske og videnskabelige tests. Og derefter glæder han sig til at hoppe i sin pool derhjemme. Han har ingen planer om at tage nogle souvenirs med hjem fra sin årelange mission i rummet, har Scott Kelly forklaret.

Et af de største håb, for missionen ’Year in Space’, er, at det videnskabelige arbejde gør det muligt for NASA at sende astronauter længere væk fra Jorden - på længere missioner. En nødvendighed, hvis mennesket - som det er planen - en dag skal rejse til Mars.

- Rumstationen er et magisk sted, og en fantastisk videnskabs-facilitet. Mit håb er, at flere mennesker får mulighed for at gøre det her i fremtiden, siger Scott Kelly.

- Det føles som om, jeg har været her hele mit liv

Onsdag fortalte Kelly til CNN, at det føles som om, at han har været på rumstationen hele sit liv - og at det bliver svært at skulle forlade den:

- Jeg kommer formentlig aldrig til at se den igen. Det her er min fjerde tur i rummet, så på den måde bliver det hårdt. Men jeg glæder mig helt sikkert til at komme tilbage til Jorden. Jeg har været heroppe i rigtig lang tid, og ind imellem føles det som om, at jeg har været heroppe hele mit liv.

Scott Kelly har som nævnt været meget flittig til at kommunikere via de sociale medier. Især hans Twitter-konto har været prydet af fantastiske billeder fra rummet – og ikke mindst af Jorden. Kelly lovede før sin opsendelse, at han også ville føre en personlig dagbog – og det har han gjort.

Den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko har været Kellys makker på den lange rummission, hvor de to har udført en lang række videnskabelige eksperimenter og tests, der efter planen skal gøre NASA klogere på, hvad der sker med menneskekroppen, når den opholder sig så lang tid i rummet.

De to lander efter planen klokken 5 dansk tid i Kazaksthan.

Kilde: CNN.