USA vil have hjælp i Det Sydkinesiske Hav

16x9
En filipinsk demonstrant foran det kinesiske konsulat i Manila. Foto: NOEL CELIS / Scanpix Denmark

Balladen fortsætter i Det Sydkinesiske Hav. USA vil have flere lande ombord på flådemission for at udfordre rettighederne til området.

Striden om ejerskabet over et område i det sydkinesiske hav spidser nu til. USA har på et møde i dag bedt Australien og andre lande følge trop og udføre missioner omkring de øer, der strides om.

Det er den amerikanske viceadmiral Joseph Aucion, som er i Australien og mødes med repræsentanter for det australske forsvar.

- Vi forsøger at sikre, at alle lande, uanset størrelse eller styrke, kan forfølge deres interesser I henhold til den gældende lov og ikke bliver truet af de igangværende aktiviteter, siger Joseph Aucion til australsk ABC

Den amerikanske flåde har flere gange sendt krigsskibe tæt på de omstridte øer, for at markere retten til fri sejlads i området.

Pagasa-øen er en del af Spratly-øgruppen, som ligger i Det Sydkinesiske Hav.
Pagasa-øen er en del af Spratly-øgruppen, som ligger i Det Sydkinesiske Hav. Foto: ROLEX DELA PENA/POOL / Scanpix Denmark

Viceadmiralen siger, at det vil være værdifuldt, hvis flere lande støttede op om at udfordre de territorielle grænser.

- Det er op til de involverede lande, men jeg mener, det er i vores bedste interesse at sikre at disse sejlruter forbliver åbne, siger Joseph Aucion.

Missiler provokerer

Kina gør krav på store områder af det sydkinesiske hav, og har intensiveret tilstedeværelsen stort. De er blandt andet i gang med at lave kunstige øer, for på den måde at kunne styrke deres position.

Senest er det blevet rapporteret, at Kina har opstillet missilsystemer-luftskyts på øen Woody Island. En anklage kineserne afviser.

Det er et attraktivt område af flere årsager. Farvandet lægger hav til en handelssejllads der årligt har en værdi af 5 billioner dollars og desuden en undergrund, som menes at indeholde store mængder olie og gas, skriver Reuters.

Foruden Kina har Vietnam, Malaysia, Brunei, Filippinerne og Taiwan territorielle krav i området.