Alfons Åberg deler Sverige: - Populært at kaste lort på curlingforældre

16x9
Bogen om Alfons Åberg og Uhyret og forældres klage har skabt voldsom debat i Sverige Foto: Rabén & Sjögren / Rabén & Sjögren

Linjerne er trukket hårdt op i Sverige i en debat, der startede med kritik af en børnehave, der viste en film med Alfons Åberg.

Debatten om den lille, svenske dreng med det store hoved, Alfons Åberg, vil ingen ende tage i Sverige, og den har nu været omkring både pædagogiske metoder, forældres ansvar og ikke mindst curlingforældre set fra både den ene og den anden side - og omvendt.

Det hele startede, da et barn i en svensk børnehave i Malmø fik mareridt natten efter, at ”hen” (det officielle svenske ord, der ikke angiver et bestemt køn, red.) havde set en film om Alfons Åberg og et uhyre.

Hvis Johan på Facebook opdrager sine børn med den indstilling (...), så mener jeg, at man skal tage børnene fra ham.

Alex Schulman

Forældrene klagede efterfølgende til børnehaven – ikke kun fordi barnet blev skræmt, men fordi forældrene mener, at den pågældende børnehave viser for mange film uden et pædagogisk sigte og uden at tale med børnene om moralen i filmene. Det var i øvrigt noget, som forældrene havde klaget over før – og også noget, som hurtigt forsvandt i debatten, skriver den svenske avis Aftonbladet.

Det var imidlertid ikke forældrenes pointe - om at en børnehave muligvis viser for mange film for børnene uden, at der vel at mærke er et pædagogisk sigte - der skabte det svenske ramaskrig.

Nej, det skete, da børnehaven besluttede ikke at vise film i en periode på grund af forældrenes klage. For skal et forældrepar bestemme over det pædagogiske arbejde i deres børns børnehave, lød spørgsmålet til den kommunalt ansvarlige i Malmø fra blandt andet Anneli Bojesson, der er medlem af byrådet fra Folkpartiet Liberalerne og vicepræsident i det udvalg, der er ansvarlig for de kommunale børnehaver.

Sveriges mest fornemme ekspert: Ikke farligt at være bange

Efterfølgende har stort set alle eksperter og meningsdannere været på banen for at tilkendegive deres mening om forældrene, curlingforældre, de pædagogiske metoder i de svenske børnehaver. For ikke at glemme Alfons Åberg og uhyret, der dukker op under Alfons’ seng om natten som hans dårlige samvittighed over at have slået et andet barn under en fodboldkamp.

Senest har en pædagog og lektor ved Malmø Universitet, Mats Olsson, og den pædagogiske teamleder ved Malmøs børnehaveledelse onsdag deltaget i en debat om ”litteraturen og filmens betydning i børnehaven” på avisen Sydsvenskan. Selv en af Sveriges mest berømte psykiatere, David Eberhard, er hoppet med på Alfons-bølgen og har i et radioprogram udtalt, at forældre skal bevare deres fokus: Det er ikke farligt at være bange, lød det fra eksperten.

- Je suis Alfons

Forældrene til det bange barn er blevet gjort til grin og stemplet som curlingforældre: ”Ingen har nogensinde taget skade af at se Alfons Åberg. Jeg gjorde det også, da jeg var barn,” har det fra alle sider lydt, mens billeder af ”Je Suis Alfons” begyndte at florere på de sociale medier, ligesom det var tilfældet efter terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris sidste år.

Selv Sveriges allerhelligste børneklenodie ”Pippi Langstrømpe” er blevet slæbt ind i debatten af det svenske satiremedie Nyheterna Sverige:

- En børnehave i Malmø har nu fået en anmeldelse og skoleinspektøren har indledt en undersøgelse. Det sker, fordi en seksårig dreng begyndte at få mareridt om Hr Nilsson – aben, som bor hos Pippi, skrev mediet.

En historie, som også er blevet delt voldsomt i Sverige - og som mange i øvrigt hoppede på.

Mor udøver censur på 'Der kommer tyve-Alfons'

Imens er det kommet frem, at det pågældende barns forældre ikke er de eneste, der synes, at Alfons Åberg er skrap kost for de helt små. Især, hvis pædagogerne ikke taler med børnene om filmens betydning efterfølgende.

I et debatindlæg i den svenske avis Sydsvenskan – et debatindlæg, som ifølge Mats Olsson skulle være blevet i skrivebordsskuffen – skriver den svenske Malmø-journalist, Sofie Dahlstedt, at hun helt bevidst læser noget andet, når hun læser bogen ”Der kommer tyve-Alfons” op for hendes fireårige barn.

- Kald det censur. Kald mig curlingforælder. Jeg kalder det, at jeg, som voksen, laver et skræddersyet valg tilpassete mit barns modenhed og hjælper ham med at håndtere oplysningerne. Jeg antager, at pædagoger, der arbejder med børn gør det samme, skriver hun.

Jeg brændte hele min mund, men jeg lærte af det

En af dem, der er gået forrest i det svenske raseri mod de pågældende forældre, der startede hele Alfons-gate, er Johan Rönn, der er skribent og forelæser. Hans opslag på Facebook er i skrivende stund blevet delt 14.000 gange, ligesom 40.000 har trykket ”synes godt om”.

I opslaget skriver Johan Rönn, at børn skal opleve ting for at kunne lave fejltagelser og lære af dem. Selv brændte han som barn hele sin mund, fordi han drak koghed saft fra slangen på den saftkoger, som hans mor var ved at lave sat i, fortæller han.

- Jeg skoldede mig i munden. Jeg lærte at have respekt for varme og andre ting, som står på komfuret. På en elendig måde, men jeg lærte det. Jeg mislykkedes, og jeg lærte af det, skriver han.

Som förälder har man ett ansvar för sitt barn, ett ansvar som har många betydelser, varav ett är att ge sitt barn en...

Posted by Johan Rönn on Wednesday, February 10, 2016

Populært at kaste 'lort på curling-forældre'

Og netop Johan Rönns Facebook-opslag har fået en anden svensk skribent på banen: Alex Schulman, der nu også langer ud i en debat, der ifølge ham kun er eksploderet, fordi den udgør endnu en mulighed for at kaste ”lort på de såkaldte curling-forældre,” skriver han i et debatindlæg på den svenske avis Aftonbladet.

- Hvis Johan på Facebook opdrager sine børn med den indstilling, at alt som kan skade et barn også kan lære et barn noget, så mener jeg, at man skal tage børnene fra ham, skriver han og fortsætter:

- Men gud, hvor anakronistisk (forældet, red.) tænkt. Johan er jo i spidsen for kampen mod curlingforældrene. En vigtig kamp mod os håbløse hønsemødre og kyllingefædre, der rent faktisk ville stå ved komfuret for at sikre os, at det aldrig skete.

Og på den måde er linjerne i en sag om en lille svensk dreng trukket hårdt op …..