Krydstogt fra helvede: Tog ikke vejrudsigt alvorligt - pludselig blæste det med 160 km/t

Krydstogtturister blev fanget i gigantiske bølger på trods af at vejrkanaler varslede om storm i dagevis

Det var tåbeligt at sejle krydstogtskibet Anthem of the Seas direkte ind i en storm søndag aften, så passagerer og inventar blev kastet rundt af ni meter høje bølger og vindhastigheder på op mod 160 kilometer i timen. 

Det er meldingen fra flere amerikanske meteorologer, efter det 168.666 ton tunge skib blev nødt til at vende om og returnere til New Jersey i USA - fyldt med passagerer, der fik en helt anden tur, end den de havde bestilt. 

I toppen af artiklen her kan du se, HVOR meget skibet krængede. Videoen er optaget af Michelle Galletta, der er passager på skibet sammen med sin mand.

Bølgerne kommer rullende mod skibet.
Bølgerne kommer rullende mod skibet. Foto: Michelle Galletta / Michelle Galletta
Vinduet til kahytten er halvt dækket af vand.
Vinduet til kahytten er halvt dækket af vand. Foto: Michelle Galletta / Michelle Galletta
Så er kahytten så langt under vandet, at der er mørkt.
Så er kahytten så langt under vandet, at der er mørkt. Foto: Michelle Galletta / Michelle Galletta

Anthem of the Seas stævnede ud fra New Jersey søndag, selv om USA's nationale vejrtjeneste NOAA havde udsendt et stormvarsel allerede fredag eftermiddag. Yderligere et stormvarsel kom fra USAs Ocean Prediction Center lørdag eftermiddag.

Ryan Maue, som er meteorolog ved vejrtjenesten WeatherBell, siger til avisen USA Today, at det havde været nemt at undgå stormen, der var forudsagt af såvel nationale som private vejrtjenester i USA. 

Rederiet Royal Caribbean undskylder sig imidlertid med, at stormen var "uventet stærk" - udtalelsen falder på Twitter, som du kan se herunder. 

Men også i USA er der tv-kanaler, som interesserer sig for vejret. Og der er mange, der har svært ved at forstå rederiets forklaring, for de amerikanske vejrkanaler havde beskæftiget sig med stormvejret i flere dage, inden Anthem of the Seas stod til søs.

Derfor bliver rederiet også udsat for spydigheder:

Men sagen kan få langt værre konsekvenser for rederiet Royal Caribbean. Beslutningen om at sejle ind i stormvejret kan nemlig resultere i sagsanlæg fra passagererne.

Det vurderer advokat Jim Walker fra advokatfirmaet Walker & O'Neill, der beskæftiger sig med maritime sagsanlæg i USA.. 

- Der kan opbygges en stærk sag mod rederiet, fordi de ignorerede flere vejrudsigter, som forudsagde stormen og bragte passagerernes sikkerhed i fare, siger Jim Walker til USA Today.

Det voldsomme vejr kastede rundt med de omkring 4.500 passagerer og 1.600 besætningsmedlemmer - men kun fire passagerer kom ifølge rederiet til skade. 

Til gengæld skete der en del mindre materielle skader, så som ødelagte møbler, knuste glas og et tag i en af skibets gange, som kollapsede.

Selv om passagererne frygtede for deres liv, var de næppe i livsfare, så længe de blev inden døre på skibet, vurderer meteorolog Ryan Maue.

- Krydstogskibet kan nemt tåle mosten, men passagererne havde med sikkerhed ikke en rar oplevelse, siger han til USA Today.

- Flyselskaber gør sig enormt umage med at dirigere trafikken uden om turbulens for at undgå skader på passagererne og på flyet. I tilfældet her dirigerede Royal Caribbean direkte ud i et område på havet, hvor der var stormvejr, siger han.

Passagererne får nu pengene tilbage - det ventes, at Anthem of the Seas er tilbage i havn i dag, onsdag.

Krydstogtskibet Anthem of the Seas ved kaj i 2015
Krydstogtskibet Anthem of the Seas ved kaj i 2015 Foto: Steve Parsons / AP