Jøde blev reddet af danskere: - I burde skamme jer over flygtningekurs

16x9
Jøder på flugt i 1945. Her er det jødiske kvinder, der er samlet i en lejr i Padborg. (arkiv Foto: HAKON NIELSEN / Scanpix

Leo Goldberger mindes, hvordan danskerne hjalp jøder til at flygte fra nazisterne. Han er skuffet over Danmarks flygtningepolitik anno 2016.

I sidste uge vedtog Folketinget den meget omtalte stramning af flygtningeloven, der bl.a. betyder, at myndighederne kan beslaglægge asylansøgeres værdigenstande. Det skriver Public Radio International (PRI).

Kritikken mod lovstramningen har været hård, og smykkedelen af loven er bl.a. blevet sammenlignet med nazisternes beslaglæggelse af jødernes ejendele op til og under Anden Verdenskrig.

Leo Goldberger er jøde og voksede op i København i årene op til tyskernes besættelse af Danmark. Han har selv prøvet at leve som flygtning. Han er skuffet over den stramme flygtningepolitik, der står i skarp kontrast til den varme og venlighed han husker fra sine barndomsår.

- Jeg har skrevet til mine danske venner, og sagt at de burde skamme sig. Det er ikke godt nok, lyder det skarpt fra den nu pensionerede psykiater, som i dag bor i Massachusetts, USA, til PRI.

Samlede penge ind til jøder på flugt

Han fortæller, hvordan danskerne stod sammen for at beskytte jøderne under besættelsen. Det var eksempelvis danskere, der fik afledet tyskerne, da de en sen nat stod og hamrede på familien Goldbergers dør.

- Tyskerne var kommet for at tage min far. Jeg var bange for, at de ville bryde igennem døren og begynde at skyde, erindrer Leo Goldberger.

Faren drev over – for en stund. Kort tid efter blev jøderne advaret af danskere om, at Tyskland planlagde en massedeportation af jøder.

- Danskerne begyndte at samle penge ind til os jøder. De slog blandt andet op i telefonbogen for at finde jødiske navne og tog så rundt og advarede os om, hvad der var ved at ske. De sagde ”I er nødt til at komme ud nu. Vi skal nok hjælpe jer”, siger Leo Goldberger til PRI.

- Jeg får lyst til at græde

Familien flygtede som så mange andre danske jøder til Sverige. Efter krigen flyttede familien til Canada og siden USA.

I dag bliver han stadig dybt berørt, når han ser flygtningefamilier, der kæmper for at komme i sikkerhed.

- Når jeg ser tv-billeder af flygtninge, der prøver at få deres få, sørgelige ejendele om bord på en proppet båd, får jeg lyst til at græde. Det er en frygtelig, frygtelig følelse at være på flugt, fortæller han.

Han tænker ofte på de helt almindelige danskere, der hjalp hans familie under besættelsestiden. Han håber, at Danmark vil komme på bedre tanker og forsøge at leve op til sin historie.