Sverige gør klar til at sende 80.000 asylansøgere retur

16x9
Asylsøgere på vej til Sverige Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Sverige forbereder sig på, at omkring halvdelen af de 163.000 asylsøgere, der kom i 2015, skal sendes ud af landet igen.

De svenske myndigheder forbereder sig på den enorme opgave det bliver, at asylbehandle de i alt 163.000 asylsøgere, der er kommet til Sverige indenfor det sidste år.

Blandt andet skal tilbagesendingen af de mange mennesker ske organiseret i specielt chartrede fly, for at sikre at de afviste asylsøgere ikke går under jorden og bliver boende illegalt i Sverige.

Det siger den svenske indenrigsminister Anders Ygeman i et interview med avisen Dagens Industri.

- Det bliver en meget stor udfordring. Det først mål er en frivillig hjemrejse og at skabe gode forudsætninger for at det kan ske. Men sker det ikke, så må de sendes tilbage med tvang, siger Anders Ygeman.

Sverige modtog i løbet af 2015 i alt 163.000 asylsøgere, hvilket var ved at få den svenske udlændingeadministration til at bryde helt sammen i slutningen af året.  Nu har regeringen bedt politiet og udlændingemyndighederne om at forberede sig på, hvordan de kan sende de mange tusinde tilbage, som ikke får asyl.

Den svenske indenrigsminister Anders Ygeman
Den svenske indenrigsminister Anders Ygeman Foto: EMMANUEL DUNAND / Scanpix Denmark

Erfaringerne fra tidligere år er, at cirka 55 procent får asyl, mens omkring 45 procent får afslag.  Hvis de procenttal holder, så står Sverige overfor en enorm opgave, siger indenrigsministeren:

- Jeg tror mindst det drejer sig om 60.000 personer, men det kan også blive op til 80.000, siger han til Dagens Industri.

Skal undgå at asylansøgere går under jorden

Den store udfodring bliver at sikre, at asylsøgerne ikke går under jorden, når de får afslag på asyl. Det skal ske gennem et tættere samarbejde mellem udlændingemyndighederne og politiet, så politiet står klar til at tage hånd om de afviste asylsøgere, så snart de får afslag på deres asylansøgning.

Det skal sikre, siger indenrigsministeren, at de ikke får tid og lejlighed til at gå under jorden.

Desuden skal det gøres sværere for folk, der opholder sig illegalt i Sverige, at få mulighed for at arbejde.

- Der skal være mærkbare konsekvenser for de virksomheder, som udnytter illegal arbejdskraft. Findes der et illegalt arbejdsmarked i Sverige, så vil incitamentet til at blive i Sverige være større, siger Anders Ygeman.