Svensk avis: Politiet hemmeligholder flygtninges kriminalitet

16x9
Svensk politi (arkiv) Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES / POLFOTO

Avisen Dagens Nyheter har fået indsigt i et internt notat, hvor det blandt andet fremgår, at ”intet skal ud”.

Svensk politi hemmeligholder forbrydelser begået af flygtninge og migranter. Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

Avisen har fået indsigt i et internt notat, hvor det blandt andet fremgår, at ”intet skal ud”.

Ifølge notatet arbejder svensk politi med en hemmelig kode – 291 -, der dækker over sager, hvor flygtninge eller migranter er enten offer eller gerningsmand. Disse sager må ”under ingen omstændigheder slippe ud til medierne eller offentligheden.”

Stephen Ray, der er pressesekretær ved svensk politi, siger til Dagens Nyheter:

- Politimyndigheden er af den opfattelse, at de her data er arbejdsmateriale. Det er usædvanligt. Normalt bør det ikke være et problem, når journalister beder om indsigt i anmeldelser eller rapporter.

Kilder i politiet kalder det desuden for en 'alarmerende mørklægning'.

Ifølge Dagens Nyheter sker mørklægningen på baggrund af en anmodning fra Migrationsverket, der er det danske svar på udlændingestyrelsen. 

Stockholms politi har allerede tidligere bekræftet, at eventuelle gerningsmænds etniske herkomst giver en del hovedbrud for ordensmagten, som er i tvivl om, hvordan og om kendetegn som hudfarve skal beskrives.

For en uge siden kom det frem, at et internt direktiv fra september 2015, fastslår, at døgnrapporter, der beskriver såkaldte hverdagsforbrydelser som indbrud og tyveri, ikke skal indeholde signalementer af gerningsmanden.

- Vi vil gerne undgå at udpege etniske grupper som kriminelle. Derfor har vi indset, at hvis vi vil have et signalement med, så skal det ikke rutinemæssigt skrives ind i vores meddelelser, forklarede pressechef ved Stockholms Politi, Varg Gyllander.

Svensk politi har fået voldsom kritik, efter det for nyligt kom frem, at politiet i Stockholm i to år havde kendskab til, at en gruppe af udlændinge forulempede helt unge piger på en stor ungdomsfestival i den svenske hovedstad.

Men udadtil beskrev politiet festivalen som ganske rolig og problemfri. Ifølge kilder var gerningsmændene oftest unge udenlandske mænd, som er kommet til Sverige uden forældre.