Norsk forslag: Forbyd salg af tobak til alle født efter 2000

16x9

Forbyd salg af tobak for alle født efter 2000.

Sådan lyder et forslag fra Lægeforeningen i Norge, skriver Aftenposten. Forslaget er et af flere fra foreningen, som håber at opnå et røgfrit samfund inden 2035.

- Vi ønsker en tobaksfri generation. Det skal ikke være et forbud mod at ryge, men vi vil ikke have, at de unge begynder på tobakken, siger formand Marit Hermansen.

Formand: Rygning er ingen menneskeret
Ifølge formanden har foreningen en realistisk tro på, at forslaget kan blive vedtaget.

- Ministeren siger, at hovedmålet er, at de unge forhindres i at begynde at ryge. Det betyder, at når nye generationer bliver gamle nok, så kan de slet ikke købe tobak i Norge. Det her er et konkret tiltag for at nå målet, siger hun.

Hun påpeger, at det ikke er menneskeret at få lov til at begynde at ryge.

Tobakssalg skal udfases
Rygning skal ikke forbydes for unge født efter 2000, understreger Marit Hermansen, men det skal ikke være muligt for de unge selv at købe tobakken.

- Vi mener, at salg af tobak er et samfundsansvar. Vi ønsker ikke at kriminalisere brugen, men vi vil gøre det vanskeligt at få adgang til tobakken, siger Lægeforeningens formand.

Formålet med den faste årgangsgrænse er, at Lægeforeningen på et tidspunkt vil have udfaset tobakssalget totalt.

Dansk professor ville indføre aldersgrænse for rygning
I Danmark kom et lignende forslag tilbage i oktober 2014 fra professor ved Statens Institut for Folkesundhed Knud Juel. Professoren var dog villig til at kriminalisere rygning for alle født efter 2000.

- Ingen født efter år 2000 skal have lov til at ryge. Det skal være totalt forbudt. Også når de i 2018 bliver 18 år. Derefter skal aldersgrænsen for, hvem der ikke må ryge hæves, så ingen under 25 år må ryge i 2025. Det er en gratis lov – det vil intet koste samfundet, men spare en masse i sygdom, lidelse og alt for tidlig død. Der vil heller ikke være nogen, der føler sig snydt eller gået for nær. For intet vil blive taget fra nogen, sagde han dengang.

I Norge må der på nuværende tidspunkt kun sælges tobak til personer, der er fyldt 18 år. Samme aldersgrænse er gældende i Danmark.