Isbjørn spiddes: Dansk kæmpe-skulptur afsløret ved klimatopmøde i Paris

16x9
Ifølge kunstner Jens Galschiøt har skulpturen allerede fået stor opmærksomhed blandt de studerende, der bor i de omkringliggende studieboliger. Foto: WWF

Klimatopmødet COP21, der i denne uge samler verdens ledere for at diskutere, hvordan udslippet af drivhusgasser minimeres, har torsdag fået et særligt dansk islæt.

Foran Cité Universitaire, et gammelt kollegium for universitetsstuderende midt i Paris, har den danske billedkunstner Jens Galschiøt nemlig opstillet en over fem meter høj skulptur, der skal skabe opmærksomhed på de alvorlige konsekvenser, som udledningen af CO2 har for Jordens natur og mennesker.

Skulpturen, der har været et år undervejs og har kostet i omegn af 500.000 kroner i materialer og arbejdstimer, forestiller en isbjørn i naturlig størrelse, som spiddes af et langt, kurvet olierør.

- Det er en isbjørn, der spiddes af en CO2-graf. Budskabet er, at det ikke går bedre med klimaproblemerne, for CO2-ophobningen stiger fortsat lodret op i vejret på trods af forskellige tiltag som vindmøller osv., forklarer kunstner Jens Galschiøt til TV 2 og uddyber:

- Der er jo ingen, der gider høre om en klimagraf, men ved at penetrere en isbjørn i fem meters højde midt på et universitet, så er der jo alligevel nogen, der får nogle billeder inde i hovedet.

Her er det kunstner Jens Galschiøt under sin skulptur - sammen med en anden uægte isbjørn.
Her er det kunstner Jens Galschiøt under sin skulptur - sammen med en anden uægte isbjørn. Foto: WWF

- Meget pågående
Den spiddede isbjørn kaldes ”Unbearable” og er et samarbejde mellem Jens Galschiøt og Verdensnaturfonden, WWF, i Danmark.

Generalsektretær for WWF Danmark, Gitte Seeberg, er selv i Paris i forbindelse med klimaforhandlingerne, og hun er meget tilfreds med den seks tons tunge skulptur.

- Vi vil gerne være med til at sætte klimaforandringerne på dagsordenen, og der er det interessant at kunne bruge kunsten som et visuelt argument for, hvorfor det er, at der skal handles nu.

- ”Unbearable”-skulpturen er jo meget, meget stærk og meget pågående i sit billede. Jeg tror, den sætter nogle tanker i gang hos andre end mig selv, siger Gitte Seeberg til TV 2.

Foto: WWF

I Paris indtil januar
Skulpturen skal stå i Paris frem til 6. januar 2016 og herefter er dens skæbne uvis. Jens Galschiøt er dog sikker på, at mange vil være interesserede i at udstille den efterfølgende.

- Der har allerede været nogle interesserede, men det kan også være, at den kommer tilbage til Danmark. Man kunne jo sætte den foran Christiansborg – det ville være et godt sted, siger han.

Jens Galschiøt har tidligere skabt opsigtsvækkende værker og står blandt andet bag ”Den indre svinehund”, ”Survival of the Fattest” og ”Skamstøtten”.

Seks tegn på klimaforandringernes påvirkning:

Kiribati og andre stillehavs-nationer

Foto: Flere steder i Kiribati er allerede ubeboelige på grund af den stigende vandstand. Credit: Scanpix
Denne lille stillehavs-nation var ifølge Business Insider den første stat i verden, der annoncerede, at global opvarmning er ved at gøre deres land ubeboeligt som følge af stigende vandstande, og Kiribati har derfor bedt omverdenen om hjælp til at finde nye hjem for landets beboere. Forhøjede temperaturer og deraf smeltende is vil ifølge FN betyde, at havet stiger op til en meter ved udgangen af dette århundrede. En sådan stigning vil oversvømme stort set hele landet, der består af 33 småøer. Et studie har dog vist, at nogle havstrømme vil beskytte Kiribati mod konsekvenserne af klimaforandringerne.

Gletsjerne smelter

Foto: Pastoruri-gletsjeren i Peru. Credit: Polfoto
Mange steder verden over viser studier, at klodens store gletsjere, der forsyner milliarder af mennesker med vand, er ved at smelte med foruroligende hast på grund af de stigende temperaturer. Billedet herover viser Pastoruri-gletsjeren i Peru, der på tre årtier har mistet en femtedel af sine is-masse.

Tørke

Foto: Folsom Lake, Californien, USA. Credit: Scanpix
Forhøjede temperaturer betyder flere steder i verden øget risiko for længere perioder med tørke. I delstaten Californien i USA har man i de senere år oplevet så ekstrem tørke, at staten har set sig nødt til at indføre restriktioner på brugen af vand. Ifølge en undersøgelse, der beskrives i New York Times, er tørken i Californien stærkt forværret af klimaforandringerne. På billedet herover ses Folsom Lake nær Sacramento. Kun 18 procent af den oprindelige mængde vand er tilbage, og meget sigende står en hel lystbådhavn nu på land, langt fra vandet, der ses i horisonten.

Forsuring af havene

Foto: Great Barrier Reef. Credit: Polfoto
Jo mere CO2 mennesker pumper ud i atmosfæren, jo mere syre opstår der i havene. En forsuring af havene/en lavere ph-værdi påvirker dyr og planter under vandet, heriblandt koraller, der skal bruge kalk, der er basisk, til at udvikle sig. Et stort koralrev som Great Barrier Reef ud for Australien kan derfor blive påvirket af den globale forurening. Ifølge en undersøgelse, som beskrives i Business Insider, er halvdelen af revet forsvundet over de sidste tre årtier. 

Regnskovene forsvinder

Foto: Amazonas regnskoven, her i Peru. Credit: Polfoto
Verdens regnskove kan komme til at lide kraftigt under klimaforandringerne, og forskerne har allerede kunne påvise, at selv små temperaturstigninger vil påvirke regnskove som Amazonas i Sydamerika. Stiger temperaturen bare to grader, kan det betyde, at 20 til 40 procent af Amazonas-regnskoven dør i løbet af det kommende århundrede. Stiger temperaturen med fire grader, kan 85 procent af verdens største regnskov forsvinde.

Voldsommere vejr

Foto: En rutsjebane ved New Jerseys kyst, USA. Konstruktionen, den stod på, kollapsede under superstormen Sandy i 2012. Credit: Scanpix
Flere undersøgelser baseret på computer-simuleringer har ifølge AP vist, at menneskeskabt forurening har betydning for, hvor mange og hvor kraftige storme, der opstår, ligesom klimaforandringerne også har betydning for nogle af de kraftige hedebølger, der ses rundt omkring i verden.