Journalist om flyaflysninger: Briter tvivler på lufthavnssikkerhed

Efter et russisk passagerfly lørdag styrtede ned over Sinai i Egypten, har de britiske myndigheder onsdag midlertidigt indstillet flyvninger til den f

Efter et russisk passagerfly lørdag styrtede ned over Sinai i Egypten, har de britiske myndigheder onsdag midlertidigt indstillet flyvninger til den feriebyen Sharm el-Sheikh og over Sinai.

Den britiske regering oplyser, at aflysningerne sker, indtil britiske eksperter har foretaget sikkerhedsundersøgelser i lufthavnen i Sharm el-Sheikh.

- Det antyder, at de ikke er tilfredse med sikkerheden, eller at de har nogle underretninger om, at der måske kan være huller i sikkerheden nede i lufthavnen, der gør, at der kan være kommet en bombe om bord. Men det ved vi ikke endnu, siger Henrik Baumgarten, luftfartsjournalist hos Take Off.

Egyptens indenrigsministerium har oplyst, at der ikke er planlagt øgede sikkerhedsforanstaltninger i lufthavnen i feriebyen, da der ifølge dem ikke er indikationer på, at flystyrtet skyldes et terrorangreb.

Tegn på eksplosion i luften
Ifølge briterne kan det russiske fly dog meget vel være styrtet ned på grund af en bombe om bord på flyet, og det er denne frygt, der nu får dem til at indstille flyvninger i området.

Henrik Baumgarten deler opfattelsen af, at flyet kan være eksploderet i luften. Dels fordi vragdelene blev fundet med mange kilometers afstand, og dels fordi piloterne i flyets angiveligt ikke udsendte noget nødsignal inden styrtet.

- Jeg har aldrig før hørt om, at fly skulle være eksploderet på grund af brændstof, eller at en hale bare er faldet af. Så tror jeg desværre mere på, at det kan være en bombe, siger Henrik Baumgarten.

En amerikansk efterretningskilde fortæller den amerikanske tv-station CNN, at terrororganisationen Islamisk Stat (IS) kan have plantet en bombe på det russiske fly, og at selvom det ikke er den endelige konklusion på arbejdet, er der en "definitiv følelse af, at eksplosiver bevidst var plantet i bagage eller et andet sted på flyet".

Apollo fortsætter flyvninger
Det danske Udenrigsministerium har endnu ikke ændret sin rejsevejledning for området i Egypten, og derfor vil Apollo Rejser foreløbigt heller ikke foretage sig noget på sine flyvninger til området.

- I løbet af weekenden har vi fået enkelte opkald fra bekymrede rejsende i forhold til den rute, flyene flyver. Men der har vi kunnet berolige med, at flyene flyver udenom den del af halvøen, hvor det russiske fly er styrtet ned, siger kommunikationschef Glenn Bisgaard til TV 2.

Men hvis Udenrigsministeriet ændrer sin rejsevejledning i retning af Storbritanniens, så vil Apollos kunder enten kunne afbestille eller ombooke deres rejse, oplyser selskabet.

SAS oplyser, at deres næste fly er lørdag, og de afventer nu de skandinaviske myndigheder. Ingen beslutning bliver taget hos dem onsdag aften.

Er du turist i Egypten eller på vej derned? Så vil vi gerne høre fra dig, hvis du har gjort dig tanker om luftfartssikkerheden eller bliver ramt af aflysninger o.l