Prisvindende journalist: Obama lyver om drab på Osama bin Laden

- USA har gennemført en operation, hvor Osama bin Laden blev dræbt.  Sådan lød det fra den amerikanske præsident, Barack Obama, den 2. maj 2011.

- USA har gennemført en operation, hvor Osama bin Laden blev dræbt. 

Sådan lød det fra den amerikanske præsident, Barack Obama, den 2. maj 2011. Men drabet på verdens mest eftersøgte terrorist, Osama bin Laden, i maj 2011 foregik ikke som den amerikanske regering og den amerikanske præsident Barack Obama hævder.

Sådan lyder det mandag fra den prisvindende journalist, Seymour M. Hersch, i en opsigtsvækkende historie i London Review of Books, der er et britisk tidsskrift med blandt andet litterære essays.

Seymour M. Hersch har vundet flere priser for sin undersøgende journalistisk, herunder en Pulitzer-pris. Han er kendt for i 1969 at afsløre My Li-massakren i Vietnam, ligesom han var journalisten bag afsløringer om det amerikanske militærs behandling af tilfangetagne i Abu Ghraib-fængslet i Irak. Og nu er han altså manden bag historien om, at USA angiveligt har løjet om, hvordan Osama bin Laden i 2011 blev fundet og dræbt af amerikanske Navy Seal-soldater.

Journalist: Holdt som fange af Pakistan siden 2006
På baggrund af anonyme kilder i den pakistanske efterretningstjeneste og en enkelt unavngiven kilde i den amerikanske efterretningstjeneste skriver Hersch, at Osama bin Laden i virkeligheden var blevet taget til fange af den pakistanske efterretningstjeneste allerede i 2006, og at han blev brugt som en slags forsikring mod terroraktiviteter begået af Taliban og al-Qaeda i Pakistan og Afghanistan.

Dermed – hævder Hersch - lyver den amerikanske regering ved at påstå, at de pakistanske myndigheder aldrig blev informeret om den amerikanske mission i Abbottabad i Pakistan i maj 2011.

Samtidig beskylder han den amerikanske regering for at lyve om, hvordan USA fandt frem til Osama bin Laden. Ifølge Hersch tippede en tidligere pakistansk efterretningsofficer nemlig USA om Osama bin Ladens opholdssted mod en betaling på 25 millioner dollar – cirka 167 millioner kroner.

- Kayani og Pasha (højtstående militære ledere i Pakistan, red.) vidste (…), at CIA ikke fik kendskab til bin Ladens opholdssted ved at spore hans kurerer, som Det Hvide Hus har hævdet siden maj 2011, men fra en tidligere pakistansk efterretningsofficer, som afslørede hemmeligheden mod en del af den 25 million dollar store dusør, som USA havde udlovet, skriver Hersch.

- Der fandt aldrig en skudveksling sted
I artiklen i London Review of Books hævder Hersch også, at der aldrig fandt en skudveksling sted, da de amerikanske soldater ankom til Osama bin Ladens opholdssted i Abbottabad i maj 2011, ligesom han hævder, at Osama bin Laden ikke blev begravet til søs, men at dele af hans lig i stedet blev kastet ned i bjergene.

- Der var ingen skudveksling, da de (amerikanske soldater, red.) ankom til stedet, for ISI (den pakistanske efterretningstjeneste, red.) var væk, skriver Hersch.

Det er ifølge Hersch ikke lykkedes at få en kommentar fra Det Hvide Hus, men historien spreder sig lige nu som en steppebrand på de udenlandske medier.

Du kan læse hele Seymour M. Herschs historie her.