Chokerende billeder: Sådan reagerer ufødte når mor ryger

16x9
Øverste række viser et foster, når mor ryger Foto: Durham University

En britisk undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i lægetidsskriftet Acta Paediatrica viser, at fostre i langt højere grad påvirkes af cigar

En britisk undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i lægetidsskriftet Acta Paediatrica viser, at fostre i langt højere grad påvirkes af cigaretrygning, end det hidtil har været antaget.

Det er almindelige kendt, at rygning under graviditeten skader fostret, det øger risikoen dødfødsel, og børn af rygere fødes generelt for tidligt og er mindre end børn af ikke-rygere. 

Men nu viser enestående ultralydsbilleder, at fostre synes at skære grimasser, når moren ryger. 

Ifølge børnelægen Nadja Reissland er der en signifikant forskel på fostres bevægelser i livmoderen, alt efter om deres mor ryger eller ej. Hvis moren ryger, har forstret lang større tendens til mundbevægelser og til at røre sig selv i ansigtet.

Nadja Reissland har fulgt 20 gravide mødre på James Cook University Hospital i Middlesbrough. Hun har scannet fostrene i henholdsvis uge 24, 28, 32 og 36. Ved at benytte sig af 4D ultralydsscanning, har hun kunne se de små bevægelser, som fostrene foretager sig. Fire af de 20 mødre var rygere med et forbrug på omkring 14 cigaretter om dagen. Og deres ufødte børn blev ved med at have hyppigere mundbevægelse og berøringer i ansigtet, end ikke-ryger-fostrene, som fik mere og mere kontrol over deres bevægelser, som ugerne gik.

Ulstralydsbilleder af to fostre på 32 uger. Øverst et foster, der har en ryger-mor. Nederst er foster, der har en mor, der er ikke-ryger
Ulstralydsbilleder af to fostre på 32 uger. Øverst et foster, der har en ryger-mor. Nederst er foster, der har en mor, der er ikke-ryger Foto: Durham University

Ultralydsbillederne er efterfølgende blevet studeret af forskere på universiteterne i Durham og Lancaster. De er nået frem til den konklusion, at cigaretrygning under graviditeten synes at forsinke udviklingen af fostrenes centralnervesystem, så de først senere i graviditeten begynder at få styr på deres bevægelser.

- Det er nødvendigt med en større undersøgelse for at bekræfte dette resultat og for at undersøge andre forhold, der kan spille ind, så som påvirkningen af fostret, hvis moren har stress, siger Nadja Reissland til Durham Universitys nyhedsbrev. 

Alle 20 børn i undersøgelse blev i øvrigt født sunde og raske.

Nadja Reissland håber, at hendes billeder vil få flere gravide kvinder til helt at holde op med at ryge.

Ifølge en undersøgelse foretaget af klinikchef Morten Hedegaard fra Rigshospitalet, svarede 12 procent af danske kvinde sidste år ja til, at de ryger, når lægen eller jordemoderen spurgte ved det første graviditetstjek. For ti år siden sagde 21 % af de gravide, at de røg.