Min kone tog sit eget liv: - Sådan sagde vi farvel

16x9
Brittany Maynard begik i november selvmord. Nu fortæller hendes mand, Dan Diaz, om sin hustrus sidste timer. Foto: Scanpix

Det vakte store overskrifter over hele verden, da den 29-årige amerikaner Brittany Maynard, der led af uhelbredelig hjernekræft, i november sidste år

Det vakte store overskrifter over hele verden, da den 29-årige amerikaner Brittany Maynard, der led af uhelbredelig hjernekræft, i november sidste år tog sit eget liv. Nu fortæller hendes mand for første gang om Brittany Maynards sidste dag.

Da Brittany Maynard vågnede den 1. november sidste år, vidste hun, at det ville blive sidste gang, hun vågnede. Hun vidste, at dagen ville blive den sidste, hvor hun så sin mand og sine venner. Hun vidste, det ville være den sidste dag, hun levede.

Brittany Maynard havde nemlig gennem et halvt år kæmpet mod uhelbredelig kræft i hjernen og havde besluttet sig for selv at gøre en ende på sine lidelser med lægeordinerede midler.

Den 1. november fik Brittany Maynard da også et mindre anfald, da hun vågnede, fortæller hendes mand, Dan Diaz, til det amerikanske magasin People. 

Læs også: Nu har 29-årige Brittany endt sine lidelser: Farvel verden

Op ad formiddagen besluttede parret sig for at stå op og spise morgenmad.

- Hun ville gerne ud og gå en tur, så det gjorde vi. Vi var otte personer i alt plus hundene. Vi gik en vej, hun var glad for, og det var en god formiddag, fortæller Dan Diaz.

Omgivet af familien
Om eftermiddagen vidste Brittany Maynard, at tiden var inde, og hun tog sin dødbringende medicin, mens hun lå i sengen og havde sine nærmeste omkring sig.

- Hun lo og snakkede med os i fem minutter, indtil hun faldt i søvn. Efter 30 minutter var hun væk. Hun var omgivet af folk, der elskede hende, og hendes afsked var fredelig, siger Dan Diaz.

Læs også: Brittany til manden inden hun døde: Jeg håber du bliver far

Brittany Maynard fik konstateret kræft i hjernen i april sidste år og blev i sin sidste tid en aktiv fortaler for retten til aktiv dødshjælp. Hendes beslutning om at tage sit eget liv, så hun kunne dø med sin værdighed i behold, vakte stor debat både i USA og i resten af verden. 

- Hun gjorde det rigtige
Brittany Maynards mand, Dan Diaz, har hele tiden støttet sin afdøde hustrus beslutning om at begå selvmord.

- Hendes symptomer var slemme, og de blev værre og værre. Hun gjorde, hvad der var rigtigt for hende og undgik unødvendige smerter og en smertefuld død, siger han.

Brittany Maynards sidste ord til de mange millioner af mennesker, der havde fulgt hendes kamp, skrev hun på Facebook på sin dødsdag:

- I dag er dagen, hvor jeg har valgt at dø med værdighed i lyset af min dødelige sygdom, denne forfærdelige hjernekræft, som har taget så meget fra mig... men som ville have taget så meget mere. Verden er et smukt sted, at rejse har været min vigtigste lærer, mine nære venner og folk er de største givere. Jeg er endda omringet af folk, som jeg sidder i min seng og skriver. Farvel verden. Spred god energi. Giv det videre.

Brittany Maynard var 29 år, da hun tog sit eget liv. Hun led af uhelbredelig kræft i hjernen.
Brittany Maynard var 29 år, da hun tog sit eget liv. Hun led af uhelbredelig kræft i hjernen. Foto: Scanpix