Over syv millioner stemte og 46 døde ved valget i Afghanistan

16x9
Mere end syv millioner stemte ved lørdagens præsidentvalg i Afghanistan, fortæller lederen af valgkommissionen til Ritzau. Foto: Scanpix

Valgdeltagelsen ved anden runde af præsidentvalget i Afghanistan er nogenlunde som ved første runde i april. I Afghanistan har over syv af landets 12

Valgdeltagelsen ved anden runde af præsidentvalget i Afghanistan er nogenlunde som ved første runde i april.

I Afghanistan har over syv af landets 12 millioner stemmeberettigede stemt, siger lederen af valgkommissionen.

- Det er vurderingen, at over syv millioner har stemt ved præsidentvalget, siger Ahmad Yousuf Nuristani, der leder valgkommissionen. Han siger, at det er en stemmedeltagelse på linje med den, der var i første valgrunde i april.

Men valgdagen var også blodig. Myndighederne i Afghanistan oplyser, at 46 mennesker blev dræbt på valgdagen i forbindelse med uroligheder.

Tusindvis af afghanere stod allerede kø ved valgstederne, da valglokalerne åbnede tidligt på dagen.

Efter første runde står valget mellem øjenlæge og tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah og tidligere finansminister Ashraf Ghani.

Abdullah fik 45 procent af stemmerne, mens 32 procent stemte på Ghani ved den første valgrunde i april.

Den afgående præsident, Hamid Karzai, er ikke på stemmesedlen, da han i henhold til forfatningen ikke kan genopstille. Han har siddet på posten siden overgangsregeringen i 2001 efter Taliban, og han er siden blevet valgt til posten i de to følgende femårige valgperioder.

Begge kandidater har et budskab om forandring og opfordrer til et gennemsigtigt valg for at undgå beskyldninger om korruption og valgsvindel.