Khader om Irak-krise: Nu flygter folk fra Bagdad i frygt

I Irak er den islamistiske oprørshær ISIS på vej mod hovedstaden Bagdad, efter at de har overtaget kontrollen med flere irakiske byer de seneste dage.

I Irak er den islamistiske oprørshær ISIS på vej mod hovedstaden Bagdad, efter at de har overtaget kontrollen med flere irakiske byer de seneste dage.

De sunni-muslimske oprørere i ISIS kæmper mod den shia-muslimske regering, og ifølge Senior Fellow på Hudson Institute, Naser Khader, bliver det mere og mere tydeligt, at de har allieret sig med nogle vigtige sunni-muslimske grupper i området.

- Det er kommet frem her i går aftes, at en af de meget kendte sunni-muslimske stammer faktisk er på ISIS' side. Det er også kommet frem, at flere af Saddam Husseins tidligere højtstående officerer også har allieret sig med ISIS, og så er der opbakning fra den sunni-muslimske befolkning, for de har så meget had til Miliki (irakisk premierminister, red.) og hans shia-muslimske regime, at de giver dem næsten ikke noget modstand, siger Naser Khader.

Han mener ikke umiddelbart, at der er farer for, at gruppen på anslået 5-10.000 oprørssoldater kan indtage storbyen Bagdad alene, men forsætter støtterne med at slutte sig til oprørerne, er det svært at spå om situationen.

- Folk er begyndt at flygte fra Bagdad, for man har ikke tillid til, at Malikis hær kan forsvare byen, siger Naser Khader.

Torsdag kom det frem, at uroen i landet fik amerikanske selskaber til at evakuere ansatte i Irak, og også flere af Iraks nabolande følge nervøst situationen.

- Jordan frygter virkelig, at konflikten smitter af på Jordan. Der skal ikke meget til at vælte det jordanske kongehus, der er tæt allieret med vesten, så der er virkelig nervøsitet i området. Også frygt for at Maliki ikke kan klare det alene, og der har iranerne været ude i går at sige, at de vil da gerne komme ind og hjælpe Maliki, og så bliver konflikten meget, meget større, end den er i dag, siger Naser Khader.

- Den kan hurtigt sprede sig til andre nabolande, altså Jordan og muligvis også Saudi-Arabien, så der er virkelig stor nervøsitet. Udover det er tyrkerne også bekymret for, at der sker en bevægelse blandt kurderne. Kurdernes hær har indtaget oliebyen Kirkuk, der er vigtig for Irak, så alle i området er i højt beredskab og frygter virkelig, hvad der vil ske her de nærmeste dage.