Øresnegl får dig til at forstå 40 sprog, men den vækker også bekymring

16x9
Google præsenterer øresneglen, der kan oversætte 40 sprog. Foto: ELIJAH NOUVELAGE / Scanpix Denmark

I Googles svar til TV 2 fremgår det ikke tydeligt, hvad der sker med indholdet af den tolkede samtale.

Forestil dig, at du ved at putte en øresnegl i øret kan forstå hvilket som helst sprog i verden. Forestil dig så, at en af verdens største virksomheder herefter kan overvåge alle dine samtaler, hver gang du bruger øresneglen. Og forestil dig, at data herefter bliver høstet ud af dine samtaler, så virksomheden kan skræddersy og målrette reklamer præcis til dig.

Det behøver du ikke længere at forestille dig. For det er virkelighed.

Google står nemlig bag en revolutionerende opfindelse, der vil nedbryde sprogbarrierer. IT-gigantens murbrækker til det formål er en lille, trådløs, rund øresnegl på omkring to centimeter i diameter, der hedder Pixel Buds. Den kan oversætte mellem 40 forskellige sprog.

- Det vil være opfyldelsen af en oldgammel drøm om, at hvis alle mennesker forstår hinanden, så vil der ikke være de problemer, vi ikke kan løse, lyder den indledende vurdering fra Tem Andersen, lektor i medier, kommunikation og læring på Aalborg Universitet.

Også grund til bekymring

Pixel Buds er udviklet til Googles nye smartphone Pixel 2. For at øresneglen kan oversætte tale mellem forskellige sprog, kræver det en meget kraftig supercomputer.

Googles løsning er derfor, at lyden bliver sendt til en af virksomhedens datacentre i samme øjeblik, som afsenderen begynder at snakke. Her bliver lyden lynhurtigt transskriberet til tekst, som oversættes til det ønskede sprog for til sidst at blive formateret tilbage til lyd og sendt til modtageren.

Eksperter er begejstrede over mulighederne i Googles lommetolk, men de er samtidig bekymrede over den måde, som oversættelsen sker på. 

For lige siden telefonens opfindelse har mennesker kommunikeret med hinanden i en lige linje - fra øre til øre. Men Googles øresnegl kommer en tredjepart ind i samtalen som mellemstation. 

Peter Kruse, it-sikkerhedsekspert og stifter af sikkerhedsfirmaet CSIS, kan sagtens se det smarte i Pixel Buds, men han ser også en masse problemer i den måde, teknologien fungerer på.

En lignende vurdering kommer fra Gert Læssøe Mikkelsen, ph.d. og Head of Security Lab hos Alexandra Instituttet. Han mener, at øresneglen vil lette kommunikation, men siger også:

- Den her teknologi er så ny, at før vi alle begynder at bruge den, så handler det om at få styr på, hvordan Google behandler de data, de indsamler.

Big data er ikke længere bare cookies og likes

At lade Google eller en anden datavirksomhed registrere vores samtaler kan ifølge Peter Kruse få vidtrækkende konsekvenser, da det lægger op til en meget mere personlig og detaljeret profilering af forbrugerne.

Hidtil har datavirksomheder primært indsamlet data om os ved hjælp af blandt andet cookies, likes og søgehistorik. Selv de små ikoner fra Facebook, Instagram, Twitter og lignende, som du ser overalt på nettet, er med til at sende data om din færden til de respektive ikon-ejere. Også selvom du ikke trykker på dem.

Selvom datavirksomhederne gennem disse synlige og mindre synlige metoder samler rigtig store mængder data ind på os, er disse informationer ofte isolerede og usammenhængende. For datavirksomhederne betyder det, at der er en væsentlig usikkerhed forbundet med profileringen af brugere.

Men Googles øresnegl indvarsler ifølge Peter Kruse et markant brud med denne fragmenterede dataindsamling og profilering. Teknologien giver nemlig Google fri adgang til de samtaler, der transskriberes. Hermed kan Google aflæse meget præcist, hvad vi for eksempel mener om et produkt eller et politiske parti.

Google er ikke ude efter dine samtaler – kun det de kan trække ud

Google kan ikke fremsende aftalevilkårene for Pixel Buds, men oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at Pixel Buds anses som et Google Translate-produkt, og at det intet ændrer med hensyn til brugernes privatliv.

- Data indsamlet via Google Translate benyttes i overensstemmelse med Googles privatlivspolitikker og vores servicevilkår. Privatlivspolitikken forklarer, hvordan vi behandler brugernes personlige oplysninger og beskytter deres privatliv, når de bruger vores tjenester. Vi bruger de oplysninger, vi indsamler fra alle vores tjenester, til at drive, vedligeholde, beskytte og forbedre vores tjenester, udvikle nye samt til at beskytte Google og vores brugere, udtaler Mark Jansen, der er kommunikationschef for Google i Nordeuropa, til TV 2.

I Googles svar til TV 2 er det altså ikke tydeligt, hvad der sker med transskriptionen af samtalen, der skal tolkes, men de understreger, at de ikke gemmer selve lyden. I de generelle vilkår om brugen af Google Translate og til deres privatlivspolitik står der:

Vi indsamler oplysninger om de tjenester, du bruger, og hvordan du bruger dem (…) Vi anvender de oplysninger, som vi indsamler fra alle vores tjenester, til at levere, vedligeholde, beskytte og forbedre dem, til at udvikle nye tjenester og til at beskytte Google og vores brugere. Vi anvender også disse oplysninger til at tilbyde dig skræddersyet indhold – f.eks. for at give dig mere relevante søgeresultater og annoncer.

Men hvad er det for nogle oplysninger, som det kan tænkes, at Google kan få ud af oversættelserne gennem Pixel Buds?

Peter Kruse og Gert Læssøe Mikkelsen er ikke i tvivl om svaret: Metadata.

Ifølge de to eksperter betyder det ikke særligt meget, hvis Google sletter transskriptionerne igen, hvad dataindsamlingen angår. For Googles supercomputer er så kraftig, at selvom teksten kun ligger på deres servere i ganske få sekunder, så har de rig mulighed for at hente alle relevante data ud. Og det vil i den her sammenhæng sige metadata.

Googles nye guldåre

Metadata adskiller sig fra almindelige data ved, at de giver et mere kortfattet overblik over den kommunikation, som har fundet sted. Hvad enten det er mellem computere eller mellem telefoner. Metadata indeholder typisk oplysninger, som kan fortælle, hvem afsenderen er, hvem eller hvad der bliver kommunikeret med og i hvor lang tid.

- Metadata kan være rigtig mange ting, og bliver de lækket kan det være rigtig slemt, fordi det er et mere søgbart format. Jeg har ikke indsigt i, hvordan Google vil bruge denne teknologi, men jeg kan kun forestille mig, at de vil bruge den til at trække en hel del metadata ud og sikkert også mere, end hvad man har kunnet før, lyder det fra Gert Læssøe Mikkelsen.

Peter Kruse er enig i den vurdering og forklarer, at teknologien bag Pixel Buds hæver barren for, hvad der hidtil har været mulig med metadata. Ifølge Peter Kruse skyldes det, at Google nu ikke længere behøver at nøjes med de fragmenterede digitale spor, vi efterlader, når vi bruger nettet. Ved også at kunne trække metadata ud af vores samtaler, bliver Google lukket ind i vores liv på en helt ny måde.

- Det helt vilde er, at Google i virkeligheden helt minutiøst kan gå ind og profilere brugeren på de ord, som er nævnt i en eller anden sammenhæng. Derfor kommer nogle helt nye elementer i spil i forhold til opbevaring af metadata, forklarer Peter Kruse.

Bøgerne skal skrives om

Googles nye teknologi er så revolutionerende, at vi bliver nødt til at gentænke, hvordan vi anskuer telekommunikation, privatliv og metadata, mener Peter Kruse.

- Omfanget af den her teknologi er så vild, at vi ikke har set noget, som bare minder om den. Man kan vælge at kalde det et nyt kapitel, men man kan også vælge at kalde det en helt ny bog, som skal skrives.

Ifølge Peter Kruse lægger Googles opfindelse derfor op til, at forbrugere og lovgivere skal sætte sig godt ind i teknologien, og hvilke implikationer den kan have - særligt har politikere et stort ansvar for at sikre, at forbrugernes privatliv ikke krænkes. 

Når du har en It-gigant med på en lytter

Google, eller rettere Googles moderselskab Alphabet, har lidt over 75.000 ansatte og havde i 2016 et overskud på lige knap 123 milliarder kroner. Ifølge Peter Kruse siger disse tal noget om, hvem det er, man lukker ind i sit privatliv.

- Du skal hvert fald have en høj grad af tillid til, at Google ikke har til hensigt til at misbruge dine data. Fordi, hvis det er det, de vil, altså i gåseøjne misbruge, så har de alle forudsætningerne for at kunne gøre det med den her teknologi.

Det afgørende punkt for både Peter Kruse og Gert Læssøe Mikkelsen er, at Google nu får en mere eksklusiv adgang til en del af vores liv, som indtil nu har været lukket land for datavirksomhederne.

- Når man snakker i telefon med en, så er fokus på samtalen og udvekslingen af informationer med en anden person. Fokus er ikke på, at man efterlader sig digitale fodspor, som datavirksomheder kan bruge. Derfor er den her dataindsamling mere usynlig, end den vi er blevet vant til, når vi normalt færdes på nettet og bruger vores elektroniske udstyr, siger Gert Læssøe Mikkelsen.

Lektor i medier, kommunikation og læring Tem Andersen er ikke nær så bekymret. Selvom han er enig i, at Google kan føre overvågning helt ind i intimsfæren, så tror han, at de fleste forbrugere vil bruge deres kritiske sans, inden de benytter denne type teknologi.

Et helt nyt pres på vores privacy

Ifølge Peter Kruse kommer politikere, virksomheder og forbrugere til at tage en helt ny diskussion om privatliv på baggrund af Googles Pixel Buds.

- Det handler om, hvorvidt og i hvilket omfang, vi ønsker, at vores adfærd og samtaler bliver registeret, så Google og andre datavirksomheder kan lave en profil på hver af os og putte os ned i en bestemt kasse.

Gert Læssøe Mikkelsen er enig i, at den nye teknologi fra Google fordrer en diskussion om privatliv, også selvom der er en ny lov på vej fra EU. Det er den såkaldte persondataforordning, som træder i kraft i maj 2018 og kan koste virksomhederne rigtig mange penge i bøder, hvis de ikke overholder den.

- Men der er stadig en del uvisheder om, hvordan retspraksis bliver. Og de store firmaer, som Google, har traditionelt været gode til at dække sig juridisk ind med vilkår, hvor det er svært at gennemskue, hvad der præcist foregår med data.

Googles babelstårn har stadig langt igen

Google har ikke på nuværende tidspunkt planer om at lancere sin smartphone Pixel 2 i Danmark - og der derfor heller ikke Pixel Buds. Men ifølge Peter Kruse er det bare et spørgsmål om tid.

- I første omgang tester Google det af på nogle enkelte markeder, men der er ingen tvivl om, at det her i sagens natur er et globalt produkt, som før eller senere vil komme til Danmark, ligesom det vil ramme resten verden.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Google, eller nogen anden virksomhed, kan virkeliggøre myten om et Babylon, hvor alle kan forstå hinanden, siger Tem Andersen, at der er meget langt igen:

- Spørgsmålet er, om det overhovedet kommer til at ske?

- Der ligger meget mere i sproget end bare ord og grammatik. Der er symbolik, metaforer, ironi, mimik og meget andet. For ikke at tale om de kulturelle forskelle. For at en computer skal kunne afkode dette og oversætte hele det sproglige indhold, uden noget bliver tabt, skal den kunne genkende de mønstre og implicitte forståelser, sproget er skabt af. Så hvad babelstårnet angår, er vi stadig kun ved at støbe fundamentet, afrunder Tem Andersen.