Derfor kan kineserne sende pakker billigt med posten i Danmark

Gamle regler betyder, at pakker sendt fra Kina kan bringes ud til spotpriser i Danmark.

På grund af en international postregel fra 1969, får Kina rabat på forsendelser af internationale pakker, fordi landet indgik som et u-land, da ordningen blev vedtaget.

- Danske netbutikker skal betale for at få fragtet fra deres butik og ud til kunden. Det skal kineserne også, men forskellen er, at vi betaler omkring ti gange så meget for fragten. Så hvor en kinesisk webbutik måske skal betale tre kroner for at sende en pakke, så skal den danske butik af med næsten 30 kroner for at sende den samme pakke. Det er urimeligt, siger kommunikationschef hos Foreningen for Dansk Internethandel, Henrik Theil.

Kina er ikke et u-land

Men spørger man danske webshops, kan man ikke længere betegne Kina som et u-land, og derfor er ordningen ødelæggende for den europæiske e-handel. 

- Der er ingen tvivl om, at Kina ikke er et uland. Kina er et højtudviklet land, som er rigtig skarpt på e-handel. Derfor ser vi gerne, at hvis vi skal konkurrere med dem, skal det ske på lige vilkår. Der for skal den gamle aftale nu skrottes, siger Henrik Theil og tilføjer, at de første skridt er taget, og at der er enighed om, at der må gøres noget over hele Europa.

Kinakender: Reglerne er forældede

Heller ikke Christina Boutrup, der er journalist og forfatter med særligt fokus på Kina, mener at Kina kan betegnes som et u-land, når det gælder e-handel.

- Tvært imod så er Kina det ypperligste, man i dag får indenfor e-handel. De mest innovative, nye digitale forretningsmodeller ser man faktisk i Kina lige nu, siger Christina Boutrup og tilføjer, at det er et udtryk for, at mange internationale regler - som for eksempel postreglen - er forældede.

- De bestemmelser er baseret på et verdensbillede, der ser helt anderledes ud i dag, hvor Kina spiller en voksende rolle og er meget tæt på at overhale USA som verdens største økonomi. Vi ser det jo også - med modsat fortegn - i Den Internationale Valutafond og i Verdensbanken, hvor Kina slet ikke har den stemmeret, som deres økonomi berettiger dem til. Når det gælder postreglen er det sikkert meget lukrativt for kineserne at blive anset for at være et u-land.

Kina er IKKE et uland, når det kommer til internethandel, konkluderer journalist og forfatter Christina Boutrup. Video: Sofie Sparre

Ifølge Christina Boutrup har Europa noget at handle med, hvis man vil postreglen til livs.

- Kina vil rigtig gerne anerkendes som rigtig markedsøkonomi af EU, og der kunne man jo sige - noget for noget.

Sidste år blev der bragt tre millioner pakker fra Kina ud i Danmark.