Ekspert sabler ny Apple-funktion: Mest ligegyldige nogensinde

16x9
Craig Federighi er ansvarlig for softwareudviklingen til blandt andet IOS-systemet. Her taler han om softwaren 'Do Not Disturb While Driving' på Apple's årlige udviklerkonference i San Jose. Foto: JOSH EDELSON / Scanpix Denmark

Det skal være slut med at bruge din iPhone, når du kører bil. Men Apples nye funktion får kritik.

Hvis du har svært ved at lade telefonen ligge, mens du kører bil, kan løsningen være på vej. Det mener i hvert fald Apple.

Med en ny softwareopdatering vil Apple nemlig gøre det nemmere at modstå fristelsen for at tjekke sms'er under kørslen. Det skriver CNN Tech.

Netop nu afholdes Apple's årlige udviklerkonference, WWDC. Her afslørede Craig Federighi, som er ansvarlig for udviklingen af IOS-systemet, at den nye IOS 11-opdatering til iPhones og tablets vil indeholde en software, der skal gøre det lettere at færdes sikkert i trafikken.

Svarer på beskeder for dig

Do Not Disturb While Driving (Forstyr ikke under kørslen, red.) som softwaren kaldes, aktiveres når iPhonen kobles til bilen via bluetooth eller kabel – eller også bare, når bilen kører. Den vil blokere for notifikationer, så du helt uforstyrret kan koncentrere dig om kørslen.

Hvis nogen sender dig en besked, mens du er undervejs, kan telefonen automatisk sende en besked tilbage om, at du kører bil og ikke kan svare i øjeblikket.

Spørger man TV  2’s tech- og gadgetekspert, David Guldager, er der i virkeligheden ikke meget nyt i opdateringen.

- Det er den uden tvivl mest ligegyldige funktion i iOS 11. Forskellen på den nuværende Forstyr ikke-funktion og den her opdatering er næsten ikke-eksisterende, siger han.

Den forskel, der er på Forstyr ikke-funktionen og den nye funktion, er, at mens iOS 11 selv sørger for at slå tilstanden til, når du bruger bilen, skal du selv aktivt slå Forstyr ikke-funktionen til. 

Og så giver opdateringen også mulighed for, at telefonen automatisk sender et svar til dem, der sender dig en sms mens du kører, at du ikke er i stand til at svare i øjeblikket. 

Sidst men ikke mindst låser iOS 11 skærmen, så det kun er navigationsapps som Apple Maps, Google Maps og Apple CarPlay, der kan bruges under kørslen. 

Det kræver bare, at man taster destinationen ind, før man kører – for det vil ikke være muligt, når først bilen er startet.

Men hvordan kan softwaren så skelne mellem, om du kører bilen eller bare er passager? Det kan den ikke. Det bliver muligt at slå funktionen fra, så du stadig kan tjekke nyheder eller chatte på Facebook, hvis du ikke sidder bag rattet.

Brugere har tvunget Apple til at tage ansvar

Ifølge David Guldager er det formentlig ikke 'Do Not Disturb While Driving', der har fået mest opmærksomhed i udviklingen af den nye opdatering.

- Det er en funktion, som Apple mere eller mindre er blevet tvunget til efter kritik fra brugere, der mener at Apple bør tage ansvar for deres brugeres mobilvaner under kørslen, siger han. 

iOS 11 handler i højere grad om at give brugerne en generel opdatering af apps og funktioner. For eksempel vil iPad'en få en større overhaling og blive opdateret i en grad, der vil rykke den tættere på den direkte konkurrence fra laptops.