Ny superjord fundet 40 lysår fra Jorden

Det er et internationalt forskerhold, der står bag opdagelsen, som offentliggøres i magasinet Nature torsdag.

En exoplanet i kredsløb om en rød dværgstjerne 40 lysår fra Jorden, kan ifølge en pressemeddelelse fra European Southern Observatory (ESO) være "det bedste sted at søge liv udenfor Solsystemet".

En exoplanet - også kaldet en superjord - er en planet, der kredser om en anden stjerne end Solen, og det er et internationalt forskerhold, der har opdaget den nye exoplanet, som kredser omkring den røde dværgstjerne LHS 1140.

Ifølge EOS har astronomerne bag opdagelsen brugt udstyr fra ESO's La Silla-observatorium og flere andre teleskoper til at gøre opdagelsen.

Den nye "superjord" har fået navnet LHS 1140b, og den kredser altså om dværgstjernen LHS 1140. Kloden er ifølge forskerne lidt større og meget tungere end Jorden, og det betyder, at den formentlig har beholdt det meste af sin atmosfære.

Ifølge pressemeddelelsen er det det, sammenholdt med at det er en planet, der tilfældigvis passerer ind foran sin stjerne set fra Jorden, der gør til et af de mest lovende mål for at undersøge en exoplanets atmosfære i fremtiden.

- Det her er den mest spændende exoplanet, jeg har set det sidste årti. Vi kunne næsten ikke drømme om en mere lovende mulighed for at udføre en af videnskabens store opgaver - at lede efter liv udenfor Jorden, siger Jason Dittman fra Harvard-Smitsonian Center for Astrophysics.

Han er hovedforfatter på forskningen, som altså offentliggøres i Nature torsdag.

Fra ESO's observatorium har en gruppe forskere opdaget en ny Superjord 40 lysår fra Jorden

Dansk ekspert: Nu kan vi kigge efter liv

Lars Buchhave, lektor på Niels Bohr-instituttet, siger at opdagelsen at den nye exoplanet er vigtig.

- Vi er i gang med at opdage de her planeter, hvor vi kan kigge på en atmosfære, siger Lars Buchhave til TV 2.

Det, at man kan iagttage atmosfæren betyder også, at man kan kigge efter tegn på liv på planeten.

- Vi kan se efter tegn på liv og måske finde tegn på liv uden for vores eget solsystem for første gang, siger Lars Buchhave.

Selv om afstanden til exoplaneten - 40 lysår - lyder overvældende, er det ikke ret meget i astronomisk sammenhæng.

- Det er "i vores egen baghave" astronomisk set, siger Lars Buchhave.