Gravid havøgle fundet i Kina: Giver overraskende viden om fugle

16x9
Dinocephalosaurus orientalis i havet for 200 millioner år siden, som menes at være stamfader for det fugleliv, vi kender. Foto: AP Science/Polfoto / AP Science/Polfoto

Fundet i Kina af et 247 millioner gammel fossil - en tre-fire meter lang havøgle med en baby i maven - kan sætte evolutionen i nyt lys.

Et fossil på tre-fire meter, fundet i Kina, har vakt opsigt blandt forskere over hele verden, skriver Videnskab.dk.

Fossilet menes at være 247 millioner år gammelt, og der er tale om en fortidig havøgle, en såkaldt Dinocephalosaurus. Det sensationelle består i, at havøglen var gravid - den havde en baby i maven.

Den fortidige havøgle er stamform for nutidige dyr som krokodiller og fugle. Indtil nu troede man kun, det var muligt for gruppen af fugle at lægge æg.

- Det her er første eksempel på levende fødsel i hele den her gruppe, siger en af forskerne bag, palæonotologen Mike Benton ved Bristol University i England ifølge Videnskab.dk.

Rokker ved forestilling

Forskernes studie af fundet er netop offentliggjort på den naturvidenskabelige hjemmeside nature.com.

Ifølge Mike Benton rokker fundet ved forestillingen om, at der er grundlæggende funktioner - som f.eks. evnen til at flyve - der forhindrer fugle i at formere sig som pattedyr.

- Indtil det her fund antog folk, at der var et eller andet grundlæggende ved fugle og krokodiller, som gjorde dem ude af stand til nogensinde at føde levende unger, siger Mike Benton.

En dansk forsker, Jesper Milan, geolog og museumsinspektør på Østsjællands Museum ved Stevns Klint, bekræfter overfor TV 2, at fundet i Kina har store evolutionelle perspektiver.

- Det betyder, at fugle i princippet vil kunne føde levende børn - nu ved vi så at sige, at det ligger dybt i deres DNA, siger Jesper Milan.

Praktisk for pingviner

Der er altså intet til hinder for, at fugle i fremtiden vil kunne føde levende børn.

- Men vi taler om millioner af år, siger Jesper Milan.

For enkelte dyr ville det faktisk være praktisk for arten, hvis den fødte levende unger i stedet for at lægge æg.

- Tag for eksempel pingvingerne hvor de er nødt til at komme op af vandet og stå og fryse, det ville være mere praktisk for dem at føde levende børn, siger Jesper Milan.