Et fremtids-døgn er 25 timer

16x9
Det tager jorden 24 timer - et enkelt døgn - at dreje om sin egen akse. Men sådan bliver det ikke ved med, viser nyt studie. Foto: Scott Kelly / Twitter / Scott Kelly / Twitter

Om mange år vil vores urskive være forældet, når et døgn går fra 24 til 25 timer.

Der går 24 timer, mellem hver gang vi vender et blad i kalenderen. Sådan er vores urskiver designet, sådan lærer vi i skolen, og sådan har det altid været.

Men en række forskere fra Durham University og Storbritanniens Nautical Almanac Office konkluderer, at jordklodens rotation om sig selv bliver langsommere, og derfor vil et døgn i fremtiden gå fra at være 24 timer til at blive en time længere.

Men det er ikke noget, som nulevende kommer til at opleve: Vi skal lige vente cirka 200 millioner år. Det skriver nyhedsmediet Sky News.

Gravede tilbage i historiebøgerne

De sidste 27 århundreder er et døgn blevet to millisekunder længere hvert århundrede - det betyder, at døgnet bliver et minut længere på 6,7 millioner år. 

Forskerne har arbejdet med historiske data, som stammer helt tilbage fra år 720 før vores tidsregning og frem til 2015 for at nå til konklusionen.

Ved at se på, hvornår mennesker fra hele verden har dokumenteret sol- og måneformørkelser og teoretisk udregnet jordens bevægelse om solen og månen om jorden, har de kunne løse gåden ved at sammenligne.   

Her fandt de nemlig små uregelmæssigheder mellem de steder, hvor formørkelserne teoretisk skulle være set, og hvor de reelt blev set. Dermed fandt de ud af, at jordens rotation er blevet langsommere.  

En af forskerne bag, Leslie Morrison, siger da også til Sky News, at det "er en meget langsom proces".