Efter Windows 10-kaos: Sådan undgår du høj ekstraregning

Tusindvis af brugere oplever, at deres computere opdaterer sig selv, uden de selv har bedt om det. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du venter.

I disse dage oplever tusindvis af brugere, at deres Windows-maskiner forsøger at opdatere sig selv til den nyeste Windows 10-version. 

Har du Windows 7 eller 8, bliver du på din computer mødt af en mere eller mindre tvungen computeropdatering, som du har svært ved at undgå.

Beslutter du dig imidlertid for ikke at opdatere nu, men derimod venter til senere, kan det blive en dyr affære.

Windows 10 er nemlig gratis - men kun indtil 29. juli - herefter skal du betale for den nye opdatering.

Her starter priserne fra 999 kroner for Home-modellen, mens du må betale 2.099 kroner for den dyrere Pro-model, hvis du køber direkte fra Microsoft.

Væsentlige besparelser

Kan man forlige sig med den nye version af Windows 10, er der altså tale om væsentlige besparelser, frem for at vente med at opdatere til om eksempelvis et år. 

Men skal du spare penge og opdatere, blive på det nuværende system, eller vente og se tiden an?

Når computeren opdaterer, bliver du mødt af dette pop-up vindue, der gør dig opmærksom på den - mere eller mindre - tvungne opdatering Foto: Microsoft
Når computeren opdaterer, bliver du mødt af dette pop-up vindue, der gør dig opmærksom på den - mere eller mindre - tvungne opdatering Foto: Microsoft Foto: Microsoft

Spørger man eksperterne, opvejer fordelene ulemperne ved det nye styresystem. 

Den største fordel er - ifølge David Guldager, tech-redaktør på TV 2 - at Microsoft med den nye version har lyttet til brugerne og deres ønsker til systemet:

- I en lang testperiode har alle kunnet komme med idéer og feedback til systemet og Microsoft har været gode til at lytte. Eksempelvis har de ændret brugerfladen fra Windows 8 i den nye version, som er langt bedre end tidligere, siger David Guldager.

Microsoft vil have dine data

Et af de store stridspunkter ved Windows 10 har været, at Microsoft som udgangspunkt samler flere oplysninger og data om dets brugere end tidligere - og samtidig har gjort det indviklet for den gængse bruger at slå dataindsamlingen fra. 

Som udgangspunkt sender man mere personlig data. For nogen er det en ulempe. Andre vil se det som en fordel, fordi man kan få et bedre produkt.

Anders Elbak, senioranalytiker IDC 

Det kan man se som både en fordel og en ulempe i forhold til tidligere, argumenterer Anders Elbak, der er senioranalytiker i IDC.

- Som udgangspunkt sender man mere personlig data. For nogen er det en ulempe. Andre vil se det som en fordel, fordi man kan få et bedre produkt. Man får bedre tjenester og en mere personlig oplevelse, fordi de bliver mere intelligente, siger Anders Elbak og eksemplificerer:

- Regner det udenfor, siger din enhed til dig, at du skal tage afsted en halv time tidligere, fordi den ved, at der er kø på din vanlige rute. 

Herunder kan du se de seneste 20 års udvikling i danskernes køb af computere og tablets. 

I bunden af artiklen har vi samlet eksperternes fordele og ulemper ved Windows 10.

 

Windows 10 er mest sikkert

For Microsoft er det vigtigt, at flest mulige opdaterer til den nye version, da den blandt andet er den mest sikre, siger Martin Thorning Hansen, der er divisionschef for Windows i Danmark. 

- Vi oplever desværre, at mange ikke nødvendigvis ved, hvordan man opdaterer og har den tekniske kompentece. Det har vi gjort det nemmere. Ved tidligere versioner har vi set, at nogle brugere ikke har fået opdateringer, og det er vigtigt i forhold til en høj sikkerhed, siger han. 

Martin Thorning Hansen pointerer samtidig, at det kan lade sig gøre at undlade at opdatere, hvis man ikke ønsker det: 

- Jeg har det indtryk, at folk er glade, når de har prøvet Windows 10. For nogen kommer det på et uheldigt tidspunkt. Man kan selv vælge, hvordan man vil have sine opdateringer. Hvis man har slået automatiske opdateringer til, får man Windows 10. Man har desuden 30 dage, fra man har opdateret, til at skifte tilbage, hvis man eksempelvis oplever, at et program ikke virker på Windows 10. 

Fordele og ulemper ved Windows 10

Derfor skal du opdatere din computer

David Guldager, tech-redaktør TV 2 
- I en lang testperiode har alle kunnet komme med idéer og feedback til systemet og Microsoft har været gode til at lytte. Eksempelvis har de ændret brugerfladen fra Windows 8 i den nye version, som er langt bedre.
- Desuden er der kommer flere sikkerhedsforanstaltninger inde i systemet. Sikkerhed har været det helt store nøgleord for mange. Der er mange flere grundlæggende sikkerhedselementer og kryptering i systemet. 
Anders Elbak, senioranalytiker IDC  
- Der er større sammenhæng og integration mellem enkelte enheder. Det vil sige, at Xbox, computer, telefon og tablet taler bedre sammen, fordi de alle kører på samme styresystem.  
- Både sikkerhedsmæssigt og funktionsmæssigt er systemet blevet opdateret. I stedet for at lave store opdateringer årligt, kommer der nu en hurtigere grad af opdateringer. Det burde gøre systemet mere sikkert. 
- Windows 8 og 8.1 var rettet til touch. På brugergrænsefladen er Windwos 10 i højere grad beregnet til at blive betjent med mus og tastatur. Nogle foretrækker det ene, andre det andet. De fleste vil nok foretrække, at det nu minder om en mere traditionel computer.  

Derfor skal du ikke opdatere din computer

David Guldager, tech-redaktør TV 2 
- Du kommer ikke uden om, at næsten alt, hvad du laver, bliver rapporteret tilbage. Du kan slå dataindsamlingen fra, men det kræver mange og komplekse indstillinger. Derfor er det en præmis, den almindelige bruger skal acceptere.  
- I forlængelse heraf er der sikkert også nogen, som er trætte af, at man skal lave endnu en konto, hvis man vil hente apps og programmer ned på sin computer. Det er nemlig en ret stor del af Windows 10 at have en Windows-konto.
Anders Elbak, senioranalytiker IDC  
- Som udgangspunkt sender man mere data. For nogen er det en ulempe. Andre vil se det som en fordel, fordi man kan få et bedre produkt. Man får bedre tjenester og mere personlig oplevelse, fordi de bliver mere intelligente.
- Hele systemet er lidt anderledes - nogen vil sige bedre, nogle vil sige dårligere - den nye browser, Edge, er eksempelvis noget anderledes og dem, som stadig bruger Internet Explorer, vil opleve, at den er anderledes. Så det kræver noget tilvænning. 
- Windows 10 har ændrede hardwarekrav til din maskine. Det betyder, at det nye Windows 10 på nogle maskiner kan køre langsommere end Windows 7 eller 8.