Kan du huske disse klassikere? Spil dem gratis i browseren

Retrospil som Prince of Persia, Doom og alle de andre klassikere kan spilles kvit og frit direkte i din webbrowser. Vi viser hvordan.

Kan du huske dengang, hvor computerspil ikke handlede om den flotteste grafik eller måske den vildste historie? Dengang hvor computerspil var helt nyt, og man nemt kunne blive imponeret over selv de mindste virtuelle elementer.

Den retrofølelse og nostalgi-oplevelse kan du genoplive på bedste vis uden at skulle betale en krone for det.

Websiden Wayback Machine (archive.org) har samlet et helt kartotek af klassiske titler, som du kan streame direkte i webbrowseren. Og der findes mange timers underholdning, hvis du tør at kaste dig over det.

Vi har fundet tre oplagte og klassiske titler, som hvis du var barn i 90'erne, sikkert kan nikke genkendende til.

Nord & Syd

Nord & Syd
Nord & Syd Foto: Amiga

En Amiga-klassiker på fritidshjemmet. Spillet, der udkom i 1990, tager dig tilbage til den amerikanske borgerkrig i en form for avanceret Risk. Du kan spille enten mod en ven eller mod computeren. Begge dele er utrolig underholdende og kan sagtens koste dig alt for mange timer.

Doom

Doom
Doom Foto: Amiga

Spil som Wolfenstein, Quake og Duke Nukem tog alle computerspillere med storm dengang, og de spil holder overraskende stadig dampen ved lige. Doom er et førstepersons-actionspil, hvor det handler om at skyde alt hvad der bevæger sig. Spil det alene for stemningen og nostalgien - ikke så meget for grafikken.

Prince of Persia

Prince of Persia
Prince of Persia Foto: Amiga

Dette spil er helt specifikt skyld i, at mine matematiske evner ikke er helt så skarpe i dag. Jeg brugte mange timer i skolens EDB-rum på at få prinsen igennem et klassisk platforms-eventyr fremfor at løse matematiske formler på computeren. Et spil der stadig kan holde mig fanget på trods af det simple præmis og endnu mere simple grafik. 

Championship Manager

Championship Manager 93/94
Championship Manager 93/94 Foto: Amiga

Enten sad du selv i saksen eller også kan du huske en fra din folkeskoleklasse. Det var et spil, der kunne omdanne velfungerende hormonpumpende teenagere til rene amøber foran computerskærmen. Der blev brugt alt for mange timer på at få sit hold til tops. Så hvis du tør, så prøv at miste alt for mange timer af dit liv endnu en gang.