Drop bare dagligt mobil-ritual - Apple-chef afliver strømsluger-teori

Selvom det er en vane, mange har, og det virker helt logisk, skal du ikke lukke dine iPhone-apps for at spare strøm, siger ekspert.

Dobbeltklik på 'hjem'-knappen og luk notorisk samtlige apps på din iPhone. 

Det er en fast vane, som mange med en iPhone - nærmest rituelt - dagligt praktiserer. Men der er ingen grund til manøvren, lyder det nu fra Apple selv.

iPhone-ejeren Caleb var nemlig nysgerrig og skrev derfor en mail stilet til ingen ringere end Apples administrerende direktør, Tim Cook, skriver 9to5mac.

Han ville slet og ret vide, om topchefen selv lukker sine apps - og om det gør en forskel på batteritiden. Han fik ikke svar fra Tim Cook, men i stedet fra iOS-chefen Craig Federighi.

Og svaret var simpelt: Nej og nej.  

iOS er bedre til strøm end dig

Og den er - ifølge app-ekspert Uffe Koch - god nok. 

Han er direktør i mobilafdeling af Miracle A/S og har i 16 år udviklet apps. Helt tilbage fra dengang, hvor skærmene var mindre, Snake var kongen blandt mobilspil og producenterne hed Nokia og Siemens frem for Apple og Samsung. 

Han peger på, at din iPhone er langt bedre til at styre strømforbruget, end du er. 

- Hvis udviklerne ellers har programmeret app’en ordentligt, så er det meget, meget lidt strøm, de bruger - selv hvis de kører i baggrunden og eksempelvis henter data fra en server, siger Uffe Koch. 

Faktisk er det en del af brugeroplevelsen, at dine apps kører i baggrunden. For når du så åbner appen, skal du ikke først vente på, at den henter det seneste og nyeste indhold -  det har den allerede gjort, forklarer app-eksperten.  

Derfor skal man - som mange ellers har til vane for - altså ikke lukke sine apps ved at dobbeltklikke på hjem-knappen og swipe opad. Det kan nemlig også bruge strøm, når app’en skal åbnes igen, fremfor at den ligger i dvale. 

Det bruger meget strøm

Der er dog tilfælde, hvor apps bruger rigtig meget strøm, eksempelvis trænings-apps og trackingapps. 

- De kan være nogle strømslugere. Det kan være, fordi man prioriterede, at de skal være præcise og hurtige. Det handler om brugeroplevelsen. Løber man den samme tur, skal det give det samme resultat, så de skal være præcise og hurtige. Skruer man op for præcisionen, bliver app’en vækket mange gange og får input for forskellige sensorer, forklarer Uffe Koch, og det er med til at dræne batteriet.  

Men det betyder stadig ikke, man skal lukke de forskellige apps - det klarer styresystemet.

Har man mistanke om, at nogle apps bruger uforholdsmæssigt meget strøm, kan du under indstillinger gå ind på ‘batteri’ og se, hvilke apps, der bruger mest strøm, råder app-eksperten.

Tidligere har det blandt andet været fremme, at en fejl i Facebooks app fik den til at dræne batteriet.  

I stedet er det, hvis apps crasher, eller at man ikke kan komme ud af en app på andre måder end at lukke den, man skal swipe dem væk. 

Det her er strømslugerne

Vil du generelt gerne spare på strømmen, peger Uffe Koch her på de største strømslugere, du skal være opmærksom på:  
  
- Den største strømsluger i telefonen er skærm. Den bruger enormt meget. Dernæst er det wifi, der er synderen.

Vil du spare på batteriet, skal du altså - ikke overraskende - ikke bruge din telefon så meget, eller i hvert fald skrue ned for lysstyrken. 

I toppen af artiklen kan du se fem tips til mere strøm på mobilen.