Computerprogram slår verdensmester i strategispil

Endnu et skridt er taget i den evige kamp mellem manden og maskinen. I denne omgang vandt maskinen.

Onsdag udfordrede den regerende verdensmester i strategispillet , Lee Sedol, 'GO' Googles computerprogram AlphaGo. Et program, der er udviklet til netop dette formål.

For to uger siden sagde han selvsikkert, at han ikke var spor nervøs for at tabe. De ord fortryder Lee Sedol nok nu, efter han måtte bukke under for computeren. 

- AlphaGo lavede et vindertræk, som ingen mennesker kan lave. 

- Det blev jeg overrasket over, siger Lee Sedol.

Verdensmester måtte opgive efter flere timer

I februar oplyste Google-firmaet DeepMind, at deres kunstigt intelligente computer, AlphaGo, havde slået europamesteren i det oldgamle kinesiske brætspil Go.

Ved samme lejlighed løftede de sløret for, at computeren til marts skulle kæmpe mod verdensmsteren Lee Sedol fra Sydkorea - og det skulle kunne streames live til skue for hele verdens befolkning. 

Slaget blev transmitteret på YouTube og efter tre lange timer, måtte Lee Sedol erkende sit nederlag. 

Verdensmesteren kan dog nå at gøre skaden god igen. Kampen var nemlig den første af fem, som bliver spillet i Seoul i Sydkorea i løbet af de næste fem dage. 

GO er et over to tusinde år gammelt spil og fungerer lidt ligesom skak - blot med endnu flere muligheder. Det drejer sig om at erobre territorium, at lukke den anden inde. Det er udbredt i Asien, og tusinder af fans følger kampene mellem komputeren og den menneskelige verdensmester. 

Anden sejr gik igen til computeren

Onsdag nat vandt AlphaGo sin anden sejr over verdensmesteren, og Lee Sedol skal nu bruge de kommende dage til se, om det overhovedet er muligt for ham at vinde over computeren. 

I videoen herunder kan du se Lee Sedols første lange kamp mod AlphaGo.