Kæmpe virusbølge rammer danske Android-mobiler: Sådan beskytter du dig

Over 100.000 danskere skulle have modtaget en virus, der i værste fald både kan ødelægge dit net-liv og din Android-telefon.

Det er det danske sikkerhedsselskab Heimdal Security, der har afsløret en massiv virus-bølge, som i øjeblikket vælter ind over de danske Android-brugere. Mobiler med russisk sprog holder den sig dog fra.

Virussen kaldes for Mazar og bliver spredt via tekstbeskeder. Virussen bliver sendt i en besked, der er relativt anonym med blot et link i. Virussen installerer sig dog først på din mobil, hvis du vælger at trykke på linket.

Over 100.000 danske mobiler i fare

Når den først er installeret, samler Mazar alle følsomme oplysninger om din web-aktivitet ind fra mobilen og tvinger sig derefter adgang til mobilens administrator-rettigheder.

Her kan virussen så nemt som ingenting slette alt, hvad der overhovedet er på mobilen.

Men den kunne også i værste fald koste dig dyrt, siger Heimdal Securitys direktør, Morten Kjaersgaard:

- Den kan gøre en masse skade - måske opbygge en stor telefonregning, som kunden vil være ansvarlig for. Det er ikke ligesom, når du bruger dit kreditkort, og der er en international standard, hvor bankerne dækker det, oplyser Morten Kjaersgaard til BBC.

Heimdal Security oplyser på deres blog, at de mener, at over 100.000 Android-mobiler i Danmark allerede skulle have modtaget en tekstbesked med linket.

Sådan sikrer du dig

Underligt nok så har Heimdal Security opdaget, at Android-mobiler med russisk sprog er fuldstændig immune overfor virussen, men hvis ikke du har tænkt dig at sætte mobilen til russisk, så er der andre ting du kan gøre.

Heimdal har selv opført seks forskellige råd, som du kan holde dig til for at være på den sikre side.

Seks råd til bedre Android-sikkerhed

Åbn aldrig et link sendt i sms eller mms

Android-telefoner er notorisk udsatte for virus og anden usikkerhed, så hold dig på den sikre side.

Vær sikker på at du ikke kan hente fra ukendte kilder i Google Play

’Ukendte Kilder’ er som udgangspunkt slået fra, men tjek alligevel. Gå ind i Indstillinger / Sikkerhed og slå den fra.

Hent et antivirus-program

Hop ind i Google Play og hent et antivirus-program. Der er nok af dem, så det er bare, at finde det der passer dig bedst. Vi kan eks. anbefale 360 Security.

Brug ikke usikre og åbne wifi-hotspots

Så længe der ikke er adgangskode på et wifi, så er det åbent, og så skal du være opmærksom på, at andre i teorien vil kunne se med. 

Installer en VPN på din mobil og brug den konstant

Det er godt for din sikkerhed og dit privatliv på mobilen

Udvis sund fornuft konstant

Punktum.