Apple dræber din telefon, hvis du er 'utro'

16x9
Fejl 53 tager livet af din iPhone, hvis du har ladet en uautoriseret reparere den. Foto: MICHAELA REHLE / Scanpix Denmark

Apples teknologi straffer dig, hvis du har været "utro" og fået din iPhone fikset af en uautoriseret reparatør.

Alt ånder fred og idyl efter reparationen. Der kan endda gå flere måneder fra, at en fremmed har rodet i din telefon. Men så en dag takker du intetanende og i god tro ja til den seneste opdatering til iOS 9, og sekunder efter viser skærmen "fejl 53".

Skaden er uoprettelig. Din telefon er døende. Og der er ikke noget, du kan gøre ved det. 

Den britiske avis The Guardian har afdækket problemet, der skal have efterladt tusindvis af iPhone-brugere med en død telefon. 

Lukker ned uden advarsel

Fejlen opstår fortrinsvis, når iPhone-brugere får repareret hjem-knappen, hvori der er touch-id-teknologi. 

Men brugere har også rapporteret, at de har oplevet fejlen, selvom de ikke engang har været "utro" og besøgt en uautoriseret reparatør, men blot smadret mobilens skærm og levet videre med et krakeleret display. 

Tech-eksperter hævder, at Apple er fuldt ud klar over fejlen, men ikke har rørt en finger for at advare brugerne. 

- Problemet opstår, når reperatøren udskifter hjem-knappen, forklarer en it-ekspert, Kyle Wiens, der står bag iFixit, til The Guardian.

- Efter opgraderingen tjekker telefonen, at den stadig bruger de originale dele, og hvis den ikke gør det, så lukker den ganske enkelt ned. Der kommer ingen advarsel, og jeg kender ingen måde at få liv i den igen. 

Apple: Det er en sikkerhedsfunktion

Der spekuleres i, om it-mastodonten Apple har lavet "fejl 53" med vilje. At den er sat i verden for at presse de små mobilreperatører ud i kulden og tvinge iPhone-brugerne til at betale dyrt for at lade Apples egne folk stå for reparationer. 

Men Apple selv, der ellers har forholdt sig tavs om fejlen i månedsvis, siger nu til The Guardian, at fejlen er en sikkerhedsfunktion.

En talskvinde fra Apple siger til avisen, at telefonen ganske rigtigt tjekker sig selv for uautoriserede reparationer og smådele, som Kyle Wiens beskriver det. Og hvis ikke den lukkede ned, ville det være muligt at installere software, der kunne stjæle dine fingeraftryk og skaffe sig adgang til alle dine sikre informationer. 

- Når en iPhone bliver serviceret af en uautoriseret reperatør, vil uægte skærme eller andre ugyldige komponenter, der påvirker touch id-sensoren, få sikkerhedstjekket til at fejle. Og når man opdaterer til en nyere version, kører der ekstra sikkerhedstjek, der kan resultere i, at fejl 53 opstår. Hvis en kunde oplever fejl 53, anbefaler vi, at man kontakter Apples support, siger den unavngivne talskvinde - oversat til nogenlunde forståeligt dansk - til The Guardian. 

De mange Apple-brugere, der har diskuteret fejl 53 på forskellige internetfora, har alle stået uden andet valg end at købe en ny telefon.